Afbeelding
GBS

GBS wil meer aandacht voor biogas

19 juni 2018 om 11:25 lokaal

SCHERPENZEEL Voor de doelstelling om de regio in 2050 energieneutraal te laten zijn, is een door Regio FoodValley gepresenteerde Energievisie volgens GBS-raadslid Evert van Loo lang niet ambitieus genoeg. Van Loo wil actie in plaats van praten.

Margreet Hendriks
 


Zo is er volgens hem veel te weinig aandacht voor initiatieven op het gebied van het winnen van biogas door mestvergisting. ,,Dat is jammer want er is stront zat in de Vallei'', aldus van Loo. In de Energievisie Regio FoodValley wordt de stand van zaken geschetst van het energieverbruik en de energie-opwek zoals die nu is in de regio en wordt aangegeven op welke wijze gemeenten moeten samenwerken om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn.
Ten aanzien van de omschakeling van het gebruik van fossiele energie, zoals olie, kolen en aardgas, naar hernieuwbare energie, is op dit moment is de verwachting dat met 69 windmolens en 782 ha zonnevelden in de behoefte kan worden voorzien. Dit is een indicatie, want de opgave kan door omstandigheden zowel kleiner als groter uitvallen.


Van Loo vond de regionale Energievisie nogal eenzijdig op de overheid gericht. Hij miste hierin de inbreng van burgers, bedrijven en de agrarische sector. Partijen die volgens Van Loo door het college op korte termijn in brainstormsessies bij elkaar moeten gebracht voor het opstellen van een Energievisie voor Scherpenzeel. Ook drong hij er bij het college op aan om op jacht
te gaan naar subsidies.


GBS was niet de enige politieke fractie die pleitte voor het snel starten met het opstellen van een lokale Energievisie. Alle politieke partijen vonden dat deze er op korte termijn moet komen. Met het oog op efficiëntie is volgens Willem Schuur (PRO) wel nauwgezet overleg met de regio nodig.

Marieke van de Beek (CU) zei blij te zijn dat duurzaamheid als apart onderdeel is opgenomen in de portefeuille van het college en er ook extra ambtelijke capaciteit voor gaat komen. ,,We
moeten vol gaan inzetten op het terugdringen van het energiegebruik'' aldus Van de Beek, die daarbij wel aantekende geen voorstander te zijn van zonnevelden op landbouwgronden, maar hiervoor liever de ruimte op daken e.d. benut ziet worden.


De nieuwe fractievoorzitter van het CDA, Peter Klaassen, sloot zich hierbij aan. ,,Landbouwgrond moet pas in beeld komen als alle andere oplossingen uitgeput zijn. Daarnaast moeten we in ons denken niet teveel vasthouden aan de technologie die vandaag mogelijk is, maar vooral ook nieuwe technologische ontwikkelingen goed in de gaten houden.''

De CDA-er merkte verder op dat de landelijke overheid 2050 heeft opgegeven als
uiterste termijn op energieneutraal te moeten zijn. Omdat er altijd wel ergens vertraging verwacht kan worden, vond hij het beter om die termijn wat korter te zetten. Gerard van Deelen (SGP) wees erop dat 2050 al een hele klus gaat worden. ,,De overheid heeft maar een klein aandeel in het verbruik van energie. De grootste inspanning zal gepleegd moeten worden door bedrijven en burgers. Dat gaat ook gepaard met financiële offers, die misschien niet iedereen zich kan veroorloven. Om de doelstelling te bereiken zullen we schouder aan schouder moeten staan'', aldus Van Deelen.

advertentie
advertentie