Gezelligheid tijdens de Buitenspeeldag.
Gezelligheid tijdens de Buitenspeeldag. Janneke Hek

Plank challenge: Idelette Legemaat fitste Scherpenzeler

21 juni 2018 om 07:32 lokaal

SCHERPENZEEL Meer buitenspelen en minder binnenzitten achter een beeldscherm. Dat is het doel van de jaarlijkse Buitenspeeldag. Dit jaar speelden meer dan dertig Scherpenzeelse kinderen buiten met skelters, deden spelletjes en gingen 'planken'. De Buitenspeeldag was een initiatief van JOS Scherpenzeel en de Speel-o-theek Scherpenzeel.

Janneke Hek

Het moest even op gang komen aan het begin van de middag maar uiteindelijk liepen er tientallen kinderen rond. Daan Smits is jeugdcoach bij JOS en had diverse spelletjes opgesteld. ,,We hebben ezeltje prikje, flessenvoetbal, koekhappen, blikgooien, bowlen, spijkerpoepen, tekenen en een wedstrijd planken. Degenedie het langste kan planken, wordt tot fitste van Scherpenzeel uitgeroepen en wint een prijsje".

DRUPPPELS De druppels die aan het begin van de middag vielen, drukten de pret niet. Ook later sloten zich nog kinderen aan om buiten te spelen. Het parkeerterrein van de Breehoek was het decor voor een Waar-Niet waar spelletje. Smits stelde vragen en de kinderen moesten dan in het vak van waar of niet waar gaan staan. Het groepsproces werkte mee, een enkeling bleef eigenwijs in een afwijkend vak staan. Vragen als 'heeft een giraffe een blauwe tong' en 'is het voetbaltenue van Nederland oranje' kwamen voorbij.

Ook raadden de kinderen tijdens het inschrijven hoeveel snoepjes er in een glazen pot zouden zitten, de winnaar mocht de pot mee naar huis nemen. Er werd gewikt en gewogen, geraden en getwijfeld. De getallen varieerden van zeshonderd tot dertig en alles wat daar tussen zit. Uiteindelijk ging Tara met de pot naar huis, er zaten er 53 in.

Sommige kinderen kwamen met hun ouders of grootouders, anderen kwamen gezellig met een vriendje of vriendinnetje. De Speel-o-theek had ook divers buitenspeelgoed beschikbaar gesteld. Saskia Vermaas van de Speel-o-theek: ,,Iedere dinsdag en donderdag is de speelgoeduitleen geopend van 19.00 tot 20.30 uur. Men kan hier zowel spelletjes, speelgoed als buitenspeelgoed zoals traptractors en skelters lenen. De uitleenperiode is drie weken. Nu we het midden van het jaar naderen, kan men lid worden van de Speel-o-theek voor 12.50 euro tot het eind van 2018. Wie de flyer of dit artikel inlevert, betaalt dit actietarief". De deelnemers van de Buitenspeelmiddag liepen af en toe binnen om hun favoriete speelgoed aan te wijzen.

VERBAASDE JONGENS Een beker limonade en een snoepje gaf de kinderen halverwege de middag weer energie om verder te spelen. De plank-challenge was populair. Met een mobiele telefoon werd de tijd precies bijgehouden. En de vraag: ,,hoelang al?", was niet van de lucht. De kinderen die hun prestatie al geleverd hadden, keken nagelbijtend toe of hun tijd verbeterd werd. Uiteindelijk werd er een tijd van 10 minuten en 2 seconden neergezet door Idelette Legemaat. Zij mag zich van de organisatie de fitste Scherpenzeler noemen. Vooral sommige jongens verbaasden zich erover dat een meisje hun record verbrak. De glimlach van de winnares was dus dik verdiend.

De Buitenspeeldag werd bezocht door meer dan dertig kinderen.
Een potje flessenvoetbal.
Ouderwets koekhappen.
advertentie
advertentie