Ria Ravelli, al ruim 12 jaar lang werkzaam bij de slagerij van Jumbo Mudde Scherpenzeel
Ria Ravelli, al ruim 12 jaar lang werkzaam bij de slagerij van Jumbo Mudde Scherpenzeel Suzanne Buddingh

Het barbecueseizoen is weer geopend

Culinair

Een avondje grillen in de achtertuin is geheel naar wens in te vullen en zo is er voor ieder wat wils. Je kunt ontzettend uitpakken, maar ook op de kleintjes letten.  Dagen bezig zijn met marinades, langzaam garend vlees of alle kleuren van de regenboog laten zien met groentespiesjes. Op de vraag ‘wat zullen we vandaag barbecueën?’, heeft Ria Ravelli, medewerkster van de slagerij bij Jumbo Scherpenzeel, dan ook niet zomaar een antwoord. „Met hoeveel personen wordt er gegeten? Zijn er kinderen bij? Wil je het zo goedkoop mogelijk houden of ga je voor wat meer luxe? Het hangt van veel factoren af.” 

Het valt Ria op dat er met grote groepen vaak wordt gekozen voor makkelijk, maar kwalitatief goed eten: „Hamburgers, worstjes of saté bijvoorbeeld. Al dan niet zelf gemaakt of gemarineerd. Ben je met twee personen, het gezin of een klein clubje vrienden? Kies dan eens voor uitgebreid buikspek, een bavet of maak zelf bijvoorbeeld zalmpakketjes met asperges in de folie, dat is echt het luxere segment.” En zitten de kids niet te wachten op ingewikkelde projecten? „Kies en mix dan verschillende vlees, vegetarisch of vis artikelen bij elkaar”, aldus Ria. 

[,,]Wil je extra smaak aan vlees of vis geven, probeer dan eens houtsnippers met whiskey-aroma

[TRENDS] ,,Het is lang niet alleen maar vlees wat in de schappen van de supermarkt ligt. Het aanbod vegetarische of veganistische alternatieven groeit met de dag en is zeer uitgebreid. Vleesvervangers, zoals diverse vega-hamburgers of worstjes”, vertelt Ria. En wat groente betreft, is er ook genoeg variatie. „Maiskolven, gemixte en gesneden bbq-goenteschalen of gevulde paprika’s en portobello’s bijvoorbeeld.” Ria tipt: „Combineren is ook leuk. Zalmmoten, gambaspiesjes en een ‘houthakkerssteak’ op één grill, waarom niet?” Niet alleen het aanbod óp de grill is veelzijdiger dan ooit tevoren. Ook de keuze aan bijgerechten is reuze. „Mensen willen vaak ook tijdens het barbecueën gezond blijven eten zien we. De ouderwetse salade lijkt naar de achtergrond gedrukt en vervangen door verse en vooral zelfgemaakte pastasalades, gesneden fruitsalades of luxe slamixen met tomaatjes, pijnboompitten en feta of mozzarella.”

[VAN ONTBIJT TOT DESSERT] De echte fanatiekeling is natuurlijk de hele dag buiten te vinden. Bak ’s ochtends je bananenpannenkoek, lunch met een geroosterde kipsalade en sluit de avondmaaltijd af met zelfs het dessert van de barbecue. „Warm gegrilde ananas of perzik met roomijs en chocoladesaus bijvoorbeeld. Of neem onze kant-en-klare BBQ-dip chocolade met aardbeien en marshmallows!” Ria heeft nóg een tip: „Gebruik voor de langere projecten briketten. Die hebben wat meer tijd nodig om aan te krijgen, maar houden het veel langer vol. Houtskool is daarentegen gemakkelijk en sneller aan, maar geeft ook wat minder lang warme af. Wil je extra smaak aan vlees of vis geven, probeer dan eens houtsnippers met een whiskey-aroma, de rook van de natte snippers trekt heerlijk door de gerechten.”

[,,]Combineren is ook leuk. Zalmmoten, gambaspiesjes en een ‘houthakkerssteak’ op één grill, waarom niet?

[BIER OF WIJN] De vuurkorf knispert en de tafel is gezellig gedekt met zomers servies. „Om het etentje compleet te maken, zorg dan voor een lekker gekoeld drankje. Dit is hét roséseizoen, maar wees niet bang om ook tijdens de zomermaanden een flesje rood te openen. Een Rioja, Chianti of licht gekoelde Pinot Noir zijn natuurlijk een goede match met rundvlees. Bij varkensvlees, vis of kip mag een roseetje of glas witte wijn niet ontbreken”, vindt Ria. Trots weet ze te vertellen dat zij ook heerlijke lokale bieren in hun assortiment hebben uit Scherpenzeel en omstreken. „Maar tegenwoordig is er op het gebied van fris alcoholvrij bier ook veel meer te kiezen. Heerlijk!” 

Eindelijk is het zover. De zon laat zich volop zien en de temperatuur stijgt. Stof die buitenkeuken dus maar af, trek de Weber onder zijn hoes vandaan of haal de smoker weer tevoorschijn; het barbecueseizoen is geopend! En als iets veelzijdig is, dan is het wel barbecueën.

Het aanbod vegetarische of veganistische alternatieven groeit met de dag en is zeer uitgebreid.
advertentie