Hans van Leeuwen met twee van zijn schilderijen.
Hans van Leeuwen met twee van zijn schilderijen. Adriaan Hosang

'Abstract schilderen is moeilijker dan ik dacht'

20 november 2019 om 06:37 Kunst

RENSWOUDE In de bibliotheek in Renswoude exposeert de komende maanden Hans van Leeuwen uit Scherpenzeel naast enkele aquarellen vooral schilderijen.

Van jongs af aan mocht Hans al graag tekenen. Later kreeg het schilderen toch de overhand. Naast z'n werkkring, was hij graag in z'n vrije tijd aan het schilderen. Naast het schilderen hield hij zich ook bezig met boetseren en beeldhouwen, maar dat laatste doet hij al enige tijd niet meer.

THERAPEUTISCH ,,Schilderen, trekt mij het meest", legt Hans uit, terwijl zijn schilderijen aan de wand in de bibliotheek opgehangen worden.

In zijn atelier in de achtertuin van zijn woning in Veenendaal schildert Hans graag.

Iedere dag wel een poosje, vertelt hij. ,,Het is therapeutisch schilderen, want als ik schilder heb ik geen last van bibberende handen. Ben je lekker aandachtig bezig, dan scheelt dat gewoon veel".

Hans heeft een driejarige opleiding gevolgd bij de Beeldende Route in Utrecht. Exposeren deed hij ook al eerder, namelijk in galeries, Achterom in Bunnik, het gemeentehuis van Veenendaal, Groei en Bloei en hij deed ook mee aan de Kunstroute Veenendaal.

VERGRIJZING Hij legt uit dat abstract schilderen veel moeilijker is dan hij eerst dacht.

,,Doordat je geen voorbeeld hebt, moet je zelf kiezen voor een invulling. Ik werk graag met heldere kleuren. Soms zie je ook op mijn schilderijen wel wat 'vergrijzing' van kleur, je zou denken een wat vervuilde kleur. Door mijn hobby schilderen probeer ik qua verf, het onderste uit de kan te halen. Ik heb op zolder nog heel wat schilderijen staan. Zo af en toe verkoop ik er weleens één, je kunt ze niet allemaal bewaren en moet van tijd tot tijd ook nieuwe spullen aanschaffen".

advertentie
advertentie