Ineke Bakker (links) en Joke Jansen met één van hun schilderijen die geëxposeerd worden in de bibliotheek.
Ineke Bakker (links) en Joke Jansen met één van hun schilderijen die geëxposeerd worden in de bibliotheek. Adriaan Hosang

'Leuk, daar hangt een schilderij van mij'

9 maart 2020 om 09:31 Kunst

RENSWOUDE In de bibliotheek aan de Van Reedeweg is een expositie van schilderijen van Joke Jansen en Ineke Bakker uit Scherpenzeel te zien.

Het is de tweede keer dat ze exposeren, de eerste keer deden ze dat in 't Foort in Scherpenzeel. Schilderen boeit hen en ze leerden elkaar kennen via het schilderen.

SCHILDERVRIENDEN ,,Het is een leuke hobby", vertelt Ineke Bakker. Joke Jansen is het daar helemaal mee eens. ,,Aan het schilderen heb ik al diverse schildervrienden overgehouden''.

Ze cursussen bij Nardi Kost in Veenendaal, Ad Hogendijk in Scherpenzeel en Wim Kroesbergen in Overberg. Terwijl de schilderijen aan de wand opgehangen worden, merkt Ineke Bakker op dat het fijn is als bezoekers je werk weten te waarderen. ,,Het is toch erg leuk als je kunt zeggen, daar hangt een schilderij van mij aan de wand". Joke Jansen: ,,Schilderijen van mij hangen al op diverse plaatsen en dat is best wel leuk".

AFRIKAANS De onderwerpen die beide vrouwen schilderen zijn divers en soms ook heel kleurrijk, met frisse tinten.

Ineke Bakker is enkele malen in Afrika geweest. Ze raakte geboeid door wat ze daar heeft gezien. Enkele van haar schilderijen stralen 'het Afrikaanse' duidelijk uit, zoals de Afrikaanse figuren, op de rug in beeld gebracht.

Joke Jansen heeft, via twee schilderijen, ook een ander deel van de wereld in beeld gebracht, schilderijen met een duidelijk Russische achtergrond.

Ook een schilderij van een echtpaar, in het zwart, trekt de aandacht. Joke Jansen: ,,Dat zijn mijn opa en oma op hun trouwdag".

Momenteel schilderen Ineke Bakker en Joke Jansen niet heel vaak. Het zijn meer praatgroepjes geworden, geeft Joke Jansen aan. ,,Soms moet je een duwtje krijgen om weer te beginnen", aldus Ineke Bakker.

advertentie
advertentie