Initiatiefvoorstel VVD regeling second opinion en mediation gemeente Scherpenzeel

12 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In 2013 en 2014 zijn door het college diverse (raads-)informatiebijeenkomsten georganiseerd over de (zorg-)taken die per 1 januari 2015 vanuit het rijk naar de gemeente worden overgedragen. Van de VVD maar ook van andere politieke partijen en aanwezige burgers is bij die gelegenheden herhaald het verzoek gekomen om de mogelijkheid van een second opinion of mediation te bieden in geval van een klacht. Door de verantwoordelijke wethouder en vakambtenaren is bij die gelegenheden telkens aangegeven dat een dergelijke regeling nog nadere uitwerking nodig had.

Donderdag 11 december werden de vast te stellen verordeningen rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdzorg en de Participatiewet en de WWB besproken in de raadscommissie.

Regeling niet op papier

Tijdens die raadscommissievergadering heeft het college diverse vragen vanuit de commissie over second opinion en mediation beantwoord. Zo gaf wethouder Vreeswijk (SGP) aan dat het de bedoeling is dat bij bijvoorbeeld ontevredenheid over de manier waarop een eerste gesprek met de klantmanager is gevoerd, het mogelijk is dat een andere klantmanager de ondersteuningsvrager te woord staat. Een dergelijke regeling is echter niet op papier geregeld in de verordeningen die de raad 18 december aanstaande gaat vaststellen.

Grote impact op burger

De VVD is van mening dat het onwenselijk is dat de manier waarop een klacht wordt afgehandeld wordt overgelaten aan toeval. Het al dan niet toekennen van een ondersteuningsverzoek en de manier waarop dat wordt uitgevoerd heeft een grote impact op de belanghebbende burger. Een formele regeling rond second opinion en mediation is om die reden op zijn plaats: het geeft zowel de belanghebbende als de betrokken ambtenaren houvast. Daarnaast kan een dergelijke regeling goede stuurinformatie opleveren om de dienstverlening te optimaliseren.

Tevens zal een regeling voor second opinion en mediation voorkomen dat in het geval van een klacht door de ondersteuningsvrager direct gegrepen wordt naar de enige formele weg die anders bewandeld kan worden: een voor zowel zorgvrager als gemeente kostbare juridische procedure volgens wettelijke beroepsprocedures.

Initiatiefvoorstel

De VVD-fractie zal donderdag 18 december een initiatiefvoorstel indienen om een formele regeling van mediation en second opinion alsnog op de agenda van de raad te krijgen. De als initiatief in te dienen regeling is in zijn geheel terug te vinden op www.scherpenzeel.vvd.nl.

advertentie
advertentie