Behoefte aan mentoren neemt toe

23 februari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Ilse Cohen is één van de vrijwilligers van Mentorschap Midden Nederland. Zij doet dit werk omdat zij iets voor een ander wil betekenen. De komende jaren neemt de behoefte aan mentoren sterk toe.

''Toen ik werd benaderd voor Aliccia, had ik meteen het gevoel dat ik hier iets in wilde betekenen. Aliccia kan door haar verstandelijke beperking niet alle beslissingen zelf nemen. Daarom ben ik door de rechter benoemd als mentor."

Culturele achtergrond

Mentoren zijn zowel vertrouwenspersoon als adviseur en wettelijk vertegenwoordiger. Voor Aliccia was het heel belangrijk dat haar mentor de Antilliaanse cultuur kent en begrijpt. Heel bijzonder is het om te zien hoe fijn Aliccia het vindt dat haar mentor ook haar moedertaal, Papiamento, spreekt.

"Vanuit mijn culturele achtergrond en kennis van de Antilliaanse cultuur begrijp ik hoe belangrijk familiebanden, cultuur en woordkeuze zijn", vertelt Ilse. "Ik kan de familie op de Antillen uitleggen hoe de zorg in Nederland is geregeld en heb hen gebeld om te vertellen wat ik als mentor voor Aliccia kan betekenen. Als mentor waak ik voor de belangen van Aliccia en ik overleg ik bijvoorbeeld met haar zorgverleners. Ik ben blij dat ik op die manier een steentje kan bijdragen aan het welzijn van Aliccia."

Veel mentoren nodig

Coördinator Roza van Goethem verwacht dat de behoefte aan mentoren in Midden Nederland de komende jaren zal oplopen. "Onze organisatie ondersteunt iedereen die door zijn of haar ziekte of beperking niet goed voor zichzelf kan opkomen. De rechtbank benoemt onze mentoren om voor deze kwetsbare mensen besluiten te nemen over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Wij vinden het belangrijk dat de cliënt en diens mentor een goede vertrouwensband hebben. Daarom gaan onze mentoren geregeld bij hun cliënt op bezoek. De mentor voert ook regelmatig overleg met zorgverleners en behandelaars. Hierdoor kan de mentor kritisch meekijken naar de zorg die de cliënt ontvangt.

Wie net als Ilse echt iets voor een ander wil betekenen, kan ook mentor worden. Kandidaten krijgen via de regionale stichtingen professionele scholing en praktische begeleiding. Wilt u mentor worden of kent u iemand die een mentor nodig heeft? Op www.mentorschapmiddennnederland.nl kunt u meer lezen over mentorschap, onder andere praktijkvoorbeelden.

advertentie
advertentie