Noodactie: 1We Dekens voor vierde keer van start

Lokaal nieuws

Als je noodgedwongen op straat leeft in een land als Bangladesh, is het leven ronduit zwaar. Zeker in de winter, als het ijzig koud aanvoelt en een zelfgemaakt vuurtje je enige warmtebron is. Precies dat is het lot van de daklozen en straatkinderen Bangladesh. De koude winters eisen er honderden doden per jaar. Daarom pakt 1We - Een Wereld Idee ook dit jaar weer uit met de 1We Dekenactie.

De Amersfoortse ontwikkelingsorganisatie zet voor het vierde jaar op rij de dekenactie in voor de allerarmsten in Bangladesh. "In de afgelopen jaren konden we dankzij de donaties 2250 mensen een warme deken geven", zegt 1We-directeur Robbert Frank Hagens. "Met kerst hopen we ook dit jaar weer ons team in Bangladesh op pad te kunnen sturen met veel dekens."

Verbrand afval

Waar de tropische temperatuur in Bangladesh in de zomer oploopt tot wel 45°C, daalt ie in de wintermaanden net zo hard weer tot onder de 10°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid en de gure wind zorgt dit voor een extreem koude gevoelstemperatuur; iets waar de Bengalen, zonder verwarming of geïsoleerde huizen, niet tegen bestand zijn.

De enige warmtebron die de meeste mensen hebben, is een klein vuurtje gemaakt van allerlei afval, zag Hagens met eigen ogen. "Vroeg in de avond ruik je overal om je heen al de smeulende geur van verbrande autobanden, plastic en ander afval. Bij gebrek aan kachels belandt alles wat mensen overdag konden vinden op zelfgemaakte vuurtjes. Eenmaal opgebrand, slaat de kou in vol ornaat toe. Vooral 's nachts vallen dan ook de meeste doden."

Noodactie

Vooral daklozen en straatkinderen worden elk jaar weer het slachtoffer van de strenge wintermaanden. 1We - Een Wereld Idee wil dit met de dekenactie een halt toeroepen. Hagens: "Voor deze mensen is een warme deken simpelweg een kwestie van leven of dood. In die zin is het ook een noodactie. Met elke deken die we kunnen uitdelen, redden we direct een leven."

De dekens zijn uitgevoerd in de paars-oranje 1We-kleuren en speciaal voor 1We - Een Wereld Idee geproduceerd in Bangladesh. Voor slechts € 5 zorg je ervoor dat iemand daar de winter overleeft. Kijk voor meer informatie op www.1We.nl.

advertentie