Digitaal graven in het verleden bij Tabletcafé XL

22 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Tijdens Tabletcafé XL op 10 oktober gaan we digitaal graven in het verleden. Voor het spitten maken we gebruik van Delpher. Tijdens het spitten gaan we opzoek naar goudklompjes!

Wat is Delpher

In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.

Een goudmijn voor iedereen

Het maakt niet uit wat voor onderzoek u doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoen tijdschriftpagina's en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 60 miljoen pagina's nu tot 100 miljoen over een paar jaar.

Tijdens de presentatie laten we zien wat er mogelijk is en wat voor diverse zaken u naar boven kunt halen. Tijdens de presentatie zullen een aantal goudklompjes ten tonele worden gebracht. Een avond voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden, ook voor familiegeschiedenis is het betrekkelijk eenvoudig om artikelen, (familie)advertenties naar boven te halen. Hoe aardig is het niet om bijvoorbeeld een geboorte- advertentie van uw grootvader op de duikelen. Of een advertentie van een verre oom die een fiets wilde kopen. Wie weet bent u nog genoemd in een ANP-bericht of de plaats waar u vroeger woonde.

De avond is op 10 oktober om 19.30 uur in Kulthurhus de Breehoek, Marktstaat 59 in Scherpenzeel. De toegang is gratis.

Deze avond wordt georganiseerd door de SeniorWeb Scherpenzeel en de Bibliotheek in het kader van de maand van de geschiedenis.

advertentie
advertentie