Op de foto van links naar rechts: Ronald Hendrikse (HAGV), Mariska de Kleijne (Rabobank), Leon Meijer (Regio Foodvalley), Harmen van Wijnen (CHE), Joris van Eijck (Menzis), Arjen Hakbijl (ZGV) en Tom van Loenhout (Alliantie Voeding).
Op de foto van links naar rechts: Ronald Hendrikse (HAGV), Mariska de Kleijne (Rabobank), Leon Meijer (Regio Foodvalley), Harmen van Wijnen (CHE), Joris van Eijck (Menzis), Arjen Hakbijl (ZGV) en Tom van Loenhout (Alliantie Voeding). Regio Foodvalley

Regio Foodvalley zet zich in voor gezondheidsbevordering

21 december 2018 om 16:16 lokaal

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Ziekenhuis Gelderse Vallei, Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), Rabobank, Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research, de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), Regio Foodvalley en Menzis geven invulling aan het Nationale Preventieakkoord voor de acht gemeenten in regio Foodvalley. De partijen zetten zich samen in voor gezonde voeding en preventie om zo de gezondheid van inwoners uit de regio te bevorderen.

Het is de eerste regionale samenwerking in navolging van het Nationaal Preventieakkoord.

Overgewicht is een groeiend probleem. ,,Bijna de helft van de volwassen inwoners van Nederland heeft overgewicht. Dat is bij een BMI hoger dan 25. Als we niets doen, stelt het RIVM dat over 22 jaar 62 procent van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Dat betekent dat ook het percentage Nederlanders met chronische aandoeningen, die mede het gevolg zijn van overgewicht, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, toeneemt", aldus de regio Foodvalley. 

AANDACHT De huisartsen in Regio Foodvalley zien deze toename ook en maken zich zorgen. Ronald Hendrikse, Raad van Bestuur Huisartsen Gelderse Vallei: ,,Deze regionale coalitie brengt meer aandacht voor preventie en gezonde leefstijl van onze inwoners. Als huisartsen hopen we hiermee te voorkomen dat mensen afhankelijk worden van medische behandelingen."

SIGNALEREN Om gezondheid te bevorderen zet ziekenhuis Gelderse Vallei al meer dan tien jaar in op voeding en beweging bij medische behandelingen. Arjen Hakbijl, Raad van Bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei: ,,Wij zien patiënten vaak pas op het moment dat ze een behandeling nodig hebben. Juist bij overgewicht hebben we een belangrijke rol in het signaleren en doorverwijzen. Door deze samenwerking gaan wij dat met de keten verder vorm en inhoud geven en wordt de kans dat wij ze in het ziekenhuis terugzien kleiner."

KRACHTEN BUNDELEN Léon Meijer, wethouder gemeente Ede en vertegenwoordiger van Regio Foodvalley bij de ondertekening, vult aan: ,,We werken allemaal hard aan de gezondheid van onze inwoners. Door de krachten te bundelen kunnen we nog veel meer bereiken in onze regio."

GEZONDHEIDSBEVORDERING Naast de directe impact die gezonde voeding en beweging heeft op het terugdringen van overgewicht, richt deze samenwerking zich ook op het verbeteren van de leefomgeving. Het CHE-lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid richt zich op het ontwikkelen van gezondheidsbevordering in zorg en welzijn.

BIJSTAND HAGV, Gemeente Ede en Menzis zijn in gesprek om mensen uit de bijstand met een gezondheidsachterstand een programma aan te bieden om te werken aan een gezondere leefstijl en om deze langdurig vast te houden. ,,Uit wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research weten we, dat mensen die sporten en bewegen ook makkelijker solliciteren en een grotere bijdrage aan de maatschappij leveren."

TOEGANKELIJK Nu de Coalitie Preventie in de Foodvalley is getekend, gaan alle betrokken partijen met elkaar in gesprek om kennis en bestaande succesvolle initiatieven te delen, nieuwe interventies te ontwikkelen en de samenwerking met andere partners te versterken. ,,De coalitie wil hiermee een gezonde leefstijl bereikbaar maken door de omgeving gezonder te maken. En door een aanbod van toegankelijke en effectieve initiatieven."

advertentie
advertentie