Gijs van Galen (rechts) met vrijwilligers.
Gijs van Galen (rechts) met vrijwilligers. Janneke Hek

'Je kunt je complete inboedel kopen' bij Caecilia

27 maart 2019 om 06:56 lokaal

SCHERPENZEEL Dit jaar viert de rommelmarkt van Caecilia en de protestantse kerk haar vijfentwintigjarig jubileum.

Initiatiefnemer Gijs van Galen is trots op zijn team van negen vaste vrijwilligers die ervoor zorgen dat de aangeboden spullen gesorteerd en gepresenteerd worden. De rommelmarkt aan de Nieuwstraat 70 wordt door bezoekers uit de wijde regio bezocht.

COMPLETE INBOEDEL ,,Grote vondsten of aparte artikelen kan ik me zo niet herinneren, maar wel dat mensen weleens per ongeluk hun eigen spullen terug kochten. Of dat men een complete inboedel komt kopen hier", blikt Van Galen terug. Ook het koekblik op de koffietafel verwisselt geregeld van eigenaar. ,,Dan is er weer iemand die het een leuk blik vindt en kunnen wij op zoek naar een andere".

De vrijwilligers bij Caecilia zijn trouw. Naast Gijs van Galen loopt op dit moment bijvoorbeeld Teus Valkenburg al 12,5 jaar mee als vrijwilliger. ,,In de afgelopen jaren overleden vijf vrijwilligers. Dat is wel pittig", geeft Van Galen aan.

NIEUW SLAGWERK De rommelmarkt werd in 1994 door Gijs van Galen begonnen en was oorspronkelijk bedoeld als kortlopende rommelmarkt om nieuw slagwerk voor de drumband te financieren. De rommelmarkt, die was gevestigd in een schuur van boer Hardeman aan het Oosteinde, liep echter zo goed dat Gijs besloot ermee door te gaan. Hij kreeg daarbij hulp van zijn inmiddels overleden zwager, Arie van Poelgeest. Samen besloten ze de opbrengst te verdelen onder de Nederlandse Hervormde kerk en Caecilia.

Na negen jaar leek het doek te vallen voor de goedlopende onderneming toen boer Hardeman ging verhuizen. Men moest op zoek naar een nieuwe locatie. Na anderhalf jaar zoeken werd een boerderij aan de Nieuwstraat gevonden, waar een schuur beschikbaar werd gesteld. Al gauw liep de rommelmarkt weer als vanouds.

IN VLAMMEN OP Even na Kerstmis 2006 volgde een nieuwe, grote tegenslag. Er ontstond brand in de schuur. Het grootste gedeelte van de rommelmarkt ging in vlammen op. Er moest opnieuw gezocht worden naar een nieuw heenkomen voor de rommelmarkt. De gemeente Scherpenzeel bood redding toen zij in de loop van 2007 het terrein van een transportbedrijf (Wetro) kocht. De rommelmarkt kreeg hier een ruime locatie toegewezen. Er is nu zoveel ruimte dat er aparte afdelingen zijn gemaakt. Met Kerst is er zelfs een aparte kerstafdeling. Van Galen: ,,Op dit moment is niet bekend hoelang we hier kunnen blijven, maar we maken ons geen zorgen. We zitten hier goed en hebben veel aanloop tijdens de openingstijden".

Op woensdagavond en zaterdagmorgen is de rommelmarkt geopend. Het inbrengen van goederen kan tijdens openingstijden. Nu gebeurt het nog weleens dat men spullen dumpt voor de deur bij de rommelmarkt. ,,Dan staat er weer een bank zonder kussens voor de deur. Dat is voor ons vervelend, want daar betalen wij ook weer stortgeld voor bij de afvalinzameling". De rommelmarkt biedt meubels, kleding, serviesgoed, boeken, speelgoed, snuisterijen en verlichting. Tijdens de traditionele boekenmarkt op 13 april kosten alle boeken vijftig eurocent.

advertentie
advertentie