Rianne van Ginkel: ,,Als mensen problemen hebben, kan je eerder inspringen.''
Rianne van Ginkel: ,,Als mensen problemen hebben, kan je eerder inspringen.'' BDU Archief

Huisbezoek: 'Iets betekenen voor ouderen'

28 maart 2019 om 13:02 lokaal

RENSWOUDE/SCHERPENZEEL Sinds begin dit jaar is de Senioren Welzijns Organisatie (SWO) Scherpenzeel/Renswoude gestart met huisbezoek aan senioren van 75 jaar en ouder.

Rianne van Ginkel, ouderenwerker van SWO: ,,In Renswoude hebben we vier seniorenvoorlichters en in Scherpenzeel acht. We richten ons op senioren van 75 jaar en ouder die dan om de vijf jaar bezocht kunnen worden. In Renswoude hebben we zo'n negentig personen die daarvoor in aanmerking komen, maar slechts een derde heeft gereageerd. In Scherpenzeel waren dat er 221 en negentig gaven geen reactie".

Is dat vervelend of jammer? Van Ginkel: ,,We hebben deze categorie graag in beeld. Je kunt soms iets voor hen betekenen, zonder dat ze er zelf van op de hoogte zijn. Vergeet niet, het zijn preventieve huisbezoeken. Mensen hoeven geen problemen te hebben, maar zouden die er zijn, dan kan je eerder inspringen".

OUDER EN ACTIEVER De seniorenvoorlichters hebben een cursus gesprekstechniek en signaleren gevolgd. Van Ginkel: ,,Ouderen worden steeds ouder en blijven actiever. Juist daarover willen we hen informeren. De seniorenvoorlichters doen dat thuis bij de oudere.

Tijdens zo'n gesprek kunnen diverse zaken aan bod komen, zoals 'knelpunten' die de oudere ervaart, wensen die iemand heeft of ideeën. De bij de seniorenvoorlichter gedropte vragen en suggesties komen terecht bij de coördinator, die ervoor zorgt dat die op- en of aanmerkingen op de juiste plek terechtkomen. Of u wordt op weg geholpen door de ouderenwerker.''

INTERESSE Zodra mensen aangeven dat ze vragen hebben, neemt de seniorenvoorlichter contact op met de betrokkene. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt bij de betrokkene thuis. Dan volgt er een gesprek, dat ongeveer een uur kan duren, uiteraard afhankelijk van de vragen of wensen die er leven. De seniorenvoorlichter toont uiteraard interesse in de situatie van betrokkene met wie hij of zij mee in gesprek gaat. Daarnaast kan de voorlichter informatie verstrekken over voorzieningen en regelingen die er voor senioren bestaan. Ook eventuele financiële voorzieningen kunnen daarbij aan bod komen.

VALLEIHOPPER De Wet maatschappelijke ondersteuning biedt mogelijkheden, te denken valt verder aan hulp in het huishouden, aanpassing van de woning of vervoer met de Valleihopper. In het jaar dat iemand 75 jaar wordt, wordt een bezoek van een seniorenvoorlichter door SWO aangeboden en vervolgens elke vijf jaar.

,,De seniorenvoorlichters zijn vrijwilligers van SWO, maar ze zijn onafhankelijk. Ze willen u alleen maar adviseren en informeren. Uiteraard kunnen zij zich legitimeren. De door u verstrekte informatie wordt vertrouwelijk behandeld en als iemand dat wil, kan er ook een familielid of een goede bekende bij het bezoek van de seniorenvoorlichter aanwezig zijn'', legt Van Ginkel uit. ,,Een seniorenvoorlichter wil iets willen doen voor de maatschappij. Het is mooi iets te kunnen doen voor ouderen.''

Wie voorlichting wil hebben, kan mailen naar r.vanginkel@swo-sr.nl of bel 06-51647525.

advertentie
advertentie