De woningbouw moet plaatsvinden op de braakliggende groene strook van het nieuwe bedrijventerrein.
De woningbouw moet plaatsvinden op de braakliggende groene strook van het nieuwe bedrijventerrein. Marlausy

Oplevering woningbouw aan Oosteinde 'nog hele puzzel'

28 mei 2019 om 06:17 lokaal

SCHERPENZEEL In opdracht van Verba Holding is een plan ontwikkeld voor de bouw van maximaal tien woningen aan het Oosteinde. De woningbouw moet plaatsvinden op de braakliggende groene strook van het nieuwe bedrijventerrein op de voormalige Verba-locatie aan de Holleweg, ter hoogte van autobedrijf Vlastuin.

Margreet Hendriks

,,De herontwikkeling van het bedrijfsmatige deel van het oude Verba-terrein is inmiddels gerealiseerd en in gebruik genomen. Het deel van het terrein dat grenst aan het Oosteinde vraagt echter nog om een netto afronding'', liet Erik Jan de Jong van Marlausy vastgoedontwikkeling, die optreedt namens de eigenaar, donderdagavond weten tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

AFSCHERMING De Jong vertelde dat er geruime tijd intensief overleg met de gemeente is gevoerd over de invulling van de strook grond. ,,Woningbouw is vanuit stedenbouwkundig oogpunt het meest logisch. Ook omdat het terrein ligt tussen de voormalige dienstwoning van het vroegere vleesverwerkend bedrijf Verba op Oosteinde 3c en de woning op Oosteinde 3a. De nieuwe woningen sluiten daarom mooi aan op het karakter van dit stukje van het Oosteinde en vormen straks tevens een zorgvuldige afscherming van het bedrijventerrein.''

SCHOON OPLEVEREN Toch was de invulling volgens De Jong nog een hele puzzel geweest. ,,Vlakbij een bedrijventerrein heb je te maken met milieucirkels en eisen ten aanzien van geluidsoverlast. Dat gaat allemaal kloppen. Ook is er al onderzoek gedaan naar de grond, want die gaan we uiteraard schoon opleveren. Met de gemeente is afgesproken dat er op die plek maximaal tien woningen mogen worden gebouwd. De invulling kan variëren van tien kavels voor vrijstaande woningen tot bijvoorbeeld een rijtje van vier woningen, twee tweekappers en twee vrijstaande woningen. Allemaal rijwoningen willen we weer niet, omdat het karakter van de bebouwing, net als wat er al staat, gevarieerd moet zijn. Hoe de invulling precies gaat worden, is op dit moment nog niet bepaald. Wij willen dit ook een beetje van de markt laten afhangen; waar is de meeste vraag naar?

We hoeven dit ook niet meteen te beslissen, want om deze woningbouw mogelijk te maken moet eerst de huidige bestemming worden gewijzigd van groen/bedrijventerrein naar wonen. De wettelijke procedure hiervoor wil de gemeente binnenkort opstarten. Daarom hebben wij u als direct belanghebbenden vanavond uitgenodigd om alvast van de plannen kennis te nemen.''

PARKEERKOFFER De omwonenden leken het idee voor woningbouw op zichzelf best aardig te vinden. ,,Maar veel slechter dan het nu is, kan het ook niet worden'', merkte iemand op. Wel waren er veel vragen over het parkeren. Dat gebeurt in principe op eigen terrein, liet De Jong weten, want de gemeente heeft bepaald dat er bij elke woning twee parkeerplaatsen op eigen terrein moeten worden gerealiseerd.

Dit zal trouwens niet mogelijk zijn voor een eventueel rijtje woningen. Daarvoor wil men dan een zogenoemde parkeerkoffer in het plan opnemen. Vanaf dat pleintje kan dan ook de toegang achterom naar de rijwoningen worden gerealiseerd. Verder wordt er volgens beleidsmedewerker Wouter Algra, die namens de gemeente bij de informatieavond aanwezig was, nog gedacht aan het aanleggen van extra parkeerplaatsen bij de herinrichting van de openbare ruimte. ,,Maar dit kunnen we pas bekijken wanneer er sprake is van een definitief bouwplan.''

SPECULEREN In de zaal werd geconstateerd dat de aanleg van een parkeerkoffer eigen helemaal niet zo gek zou zijn als er ook een fietsdoorgang naar het bedrijventerrein komt. ,,Dan kunnen we net als nu binnendoor.'' Er werd zelfs een beetje gespeculeerd om anders, al dan niet in groepsverband, voor dit doel een strategische kavel aan te kopen. ,,Tien woningen is het maximum aantal te realiseren woningen, maar de gemeente stelt geen minimum'', wist De Jong, die de avond besloot met de mededeling dat de procedure voor bestemmingsplanwijziging met alle gebruikelijke inspraakmomenten binnenkort van start zal gaan.

De omwonenden worden hierover door de gemeente nog apart schriftelijk geïnformeerd. Voor verdere vragen over de woningbouw aan het Oosteinde, kan iedereen ook nog terecht bij de eveneens aanwezige Dirk Dorrestijn van Dorrestijn Vastgoed aan het Holevoetplein.

advertentie
advertentie