Diverse ingrediënten worden gebruikt voor de pizza.
Diverse ingrediënten worden gebruikt voor de pizza. Adriaan Hosang

Onnodige verspilling tegengaan

12 juli 2019 om 09:17 lokaal

RENSWOUDE Groep 7 van christelijke basisschool De Borgwal heeft meegedaan aan het door de ledenraad van de Rabobank Gelderse Vallei georganiseerde RABOfoodcourt.

Er waren diverse activiteiten georganiseerd. Zo was er een bezoek bij de bakker in Ederveen en op donderdagmiddag een kookworkshop op school en vrijdag was er om 11.30 uur een proeverij.

Scholieren leerden om niet al te snel iets weg te gooien. Rabo Food Court is een initiatief van de Ledenraad van de Rabobank Gelderse Vallei die een lespakket over voedselverspilling heeft ontwikkeld en dat beschikbaar is voor basisscholen in de regio.

In de projectweek die maandag begon met een 'Kick Off ' werd op de school het startsein gegeven voor de projectweek. Tijdens deze Kick off werd de 'Food Les Box' overhandigd. In deze RABO Food Les-box zat onder andere het lespakket op een USB-stick met alle soorten Powerpointpresentatie, voor ieder kind een schort, een vershoudclip en recepten/lesboekje en een los receptenvel voor de RABO Food Challenge. Verder brachten de kinderen een bezoek aan een bakkerij en maakten ze kennis met 'misvormde' groente.

De rest van de projectweek, gaven de leerkrachten zelf dagelijks les over voedselverspilling en gingen ze zelf aan de slag om voedselverspilling tegen te gaan. Er werd een hele week oud brood van thuis ingezameld, zodat inzichtelijk werd hoeveel brood een klas in een week tijd verspilde. Aan het einde van de projectweek, op donderdagmiddag, stond de kookworkshop op de planning. Onder begeleiding van Peter Verburgh, ledenraadslid en eigenaar van HV Catering en partycentrum De Molen. Tijdens de kookworkshop werd van het opgespaarde brood, een broodpizza, appelcrumble, wentelteefjes en zelfs een chocoladebroodtaart gemaakt. Vrijdag werden al deze gerechtjes gepresenteerd aan de uitgenodigde ouders, opa's en oma's, broertjes en zusjes. En uiteraard trotse gezichten van de kinderen die al die lekkere dingen gemaakt hadden.

Appels schillen, deeg kneden et cetera.
Samenwerken aan de appelcrumbletaart.
Samen een lekkere chocoladebroodtaart maken.
advertentie
advertentie