Op de foto  vlnr  Ineke Kreulen (beleidsmedewerker onderwijs), Wethouder  Hennie van Dijk, Alfred Haaksma (bibliotheek), Marjon de Kruijff (bibliotheek)
Op de foto vlnr Ineke Kreulen (beleidsmedewerker onderwijs), Wethouder Hennie van Dijk, Alfred Haaksma (bibliotheek), Marjon de Kruijff (bibliotheek) S. Blackmore gem scherpenzeel

De VoorleesExpress is gearriveerd In Scherpenzeel

Lokaal Deel je nieuws

Voor)lezen is leuk en stimuleert de taalontwikkeling. De VoorleesExpress en de bibliotheek helpen hierbij.

Het thuis (voor)lezen is niet voor iedereen kind en gezin vanzelfsprekend. Een goede reden voor de gemeente Scherpenzeel, de Bibliotheek, het  basisonderwijs, het CJG en de kinderopvang  om het landelijke programma van de VoorleesExpress naar Scherpenzeel te halen.

De VoorleesExpress is een landelijk programma dat de taalontwikkeling van jonge kinderen stimuleert en de taalomgeving thuis verrijkt. Twintig weken lang komt een vrijwilliger thuis voorlezen bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar met een taalachterstand. Wethouder van Dijk:  “Als gemeente willen we bijdragen aan die ontwikkeling van het kind en gezin. Taal is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling . De VoorleesExpress  gaat daar zeker aan bijdragen”.

Vanaf maart wil de VoorleesExpress / Bibliotheek in Scherpenzeel gaan voorlezen bij gezinnen thuis. De VoorleesExpress, introduceert voorleessessies en taalspelletjes bij gezinnen thuis om de taalvaardigheid van de kinderen te verbeteren. Twintig weken lang krijgen gezinnen thuis wekelijks een eigen voorlezer over de vloer. Zo vergroten kinderen (en ouders) die moeite hebben met taal spelenderwijs hun woordenschat. Niet alleen worden de kinderen voorgelezen, maar de ouders doen mee en krijgen tips en advies om het stokje na twintig weken over te kunnen pakken.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op driejarige leeftijd dagelijks worden voorgelezen, na twee jaar hoger op taal en rekenen scoren dan leeftijdsgenootjes die niet worden voorgelezen. Ze lopen ook voor op sociaal, emotioneel, fysiek en creatief gebied. De VoorleesExpress staat daarom klaar voor gezinnen met kinderen tussen de twee en acht jaar die op deze leuke manier wel wat extra taal kunnen gebruiken. Wil je je als voorlezer aanmelden voor de VoorleesExpress? Kijk dan op

https://www.bibliotheekscherpenzeel.nl/Cursussen/voorleesexpress.html

en www.voorleesexpress.nl in kom langs in de  Bibliotheek Scherpenzeel, Marktstraat 59, 033 277310

advertentie