Interieur van de Grote Kerk in Scherpenzeel
Interieur van de Grote Kerk in Scherpenzeel Wilfred Folmer

Choral Evensong in de Grote Kerk

Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 26 maart 16.00 uur wordt in de Grote Kerk een Choral Evensong gehouden. Het is een grotendeels gezongen avondgebed, zoals dit ook dagelijks door de koren van kathedralen, universiteitskapellen en andere grote kerken in Engeland wordt gezongen. Deze vorm - waarin Woord, gebed, verstilling en muziek elkaar raken - is sinds een aantal jaren ook in Nederland erg geliefd geworden.  

De liturgie bestaat al vanaf de Engelse Reformatie in de 16e eeuw. Vaste onderdelen zijn twee Schriftlezingen, gebeden, een onberijmd gezongen psalm, het Magnificat (Lofzang van Maria), Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) en koorwerken. Voor het koor is de belangrijkste rol weggelegd. Ook de aanwezigen worden van harte uitgenodigd de hymns (in het Nederlands, maar met vaak bekende Engelse melodieën) mee te zingen. De dienst wordt omlijst met orgelmuziek. 

Aan deze Evensong werkt het koor mee dat ook het jaarlijkse Festival of Lessons and Carols in de Grote Kerk zingt. Inmiddels heeft dit projectkoor van zangers uit Scherpenzeel en omgeving ook een naam gekregen: ValleiCantorij. Dirigent is Arjan Veen, het orgel wordt bespeeld door Wilfred Folmer. Ds. G.C. Bergshoeff gaat voor in gebeden en overdenking, lector is Joke Pouw-Gunnink.

Op de liturgie staat muziek van onder anderen Purcell, Atkins, Dyson, Attwood en Howells.

Choral Evensong begint om 16.00 uur. De kerk is open vanaf 15.30 uur. Toegang is vrij, na afloop wordt een gift gevraagd.

advertentie