Tijdens de dag van de mantelzorg vorig jaar werd er gewerkt aan 'groene vingers'.
Tijdens de dag van de mantelzorg vorig jaar werd er gewerkt aan 'groene vingers'. Haije Bergstra

Mantelzorgdag: 'Je bent samen mantelzorger'

30 oktober 2019 om 06:09 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL De Dag van de Mantelzorg wordt zaterdag 9 november gehouden.

Mantelzorgers zijn mensen die voor chronisch zieke of gehandicapte familieleden zorgen. In Scherpenzeel worden mantelzorgers op 9 november in het zonnetje gezet met een high-tea en workshops. Inmiddels hebben zich zestig mensen aangemeld. ,,Maar er is nog plaats voor veel meer", glimlacht Bertine van Raaij.

ZICHZELF VERGETEN ,,Mantelzorgers zijn van grote waarde voor hun naasten. We zien vaak dat ze zichzelf vergeten door de zorg voor de ander. Ook is het lastiger om even eruit te zijn als je intensief voor je man, vrouw, kind of ouder zorgt. Op deze verwendag kan het wel, even genieten", vertelt Van Raaij, van het steunpunt Vrijwilligerswerk. De dag wordt georganiseerd door het steunpunt en wordt mede mogelijk gemaakt door de Breehoek en de Rotary Scherpenzeel-Woudenberg.

Om 12.15 worden de deelnemers ontvangen in een zaal van Kulturhus De Breehoek, waarna om 12.30 uur wethouder Henny van Dijk de dag opent. Om 12.45 is het tijd voor de high-tea. ,,Leden van de Rotary serveren de lekkernijen uit tijdens de high-tea. Bijzonder, deze samenwerking".

Vanaf 14.00 uur starten de workshops. Ook dit jaar is er een gevarieerd programma, waaruit de deelnemers een keuze kunnen maken. Een stoelmassage, voetmassage, handmassage of een gezichtsbehandeling om even te kunnen ontspannen. Wie creatief is, kan meedoen aan een workshop creatief met hout, bloemen of kaarten.

SPEEDDATEN Hoogtepunt is het speeddaten met wethouder Henny van Dijk. ,,Vorig jaar hadden we een speeddate-sessie met wethouder Henk Vreeswijk en dat was een succes. In vijf minuten kan een deelnemer met de wethouder van gedachten wisselen, zorgen uiten of tips geven", vertelt Van Raaij.

Het Steunpunt vrijwilligerswerk heeft dit jaar een mantelzorguitje georganiseerd. ,,We vinden het belangrijk om ook ontspanning te kunnen bieden. We vragen op 9 november aan onze mantelzorgers of zij zelf suggesties hebben voor de dag van de mantelzorg van 2020".

ZO NORMAAL Van Raaij geeft aan dat er in Scherpenzeel ook jonge mantelzorgers actief zijn, kinderen soms nog. ,,We hebben hen minder goed in beeld. Vaak vinden ze het zo normaal om voor hun ouder of broertje of zusje mee te zorgen. Maar het is natuurlijk heel bijzonder dat ze zich zo inzetten", prijst ze.

Iedere deelnemer krijgt een goodiebag na afloop van de mantelzorgdag. ,,Met daarin bonnen en producten van lokale winkeliers en ondernemers. Ook zit er een hyacintbol in". Ook mantelzorgers die er 9 november niet bij kunnen zijn, kunnen een goodiebag ophalen bij het steunpunt Vrijwilligerswerk in het Foort. Zolang de voorraad strekt.

Wie zich wil opgeven voor de dag van de mantelzorg kan dat doen via 06-36458191 of 06-40653279 of via de website www.steunpuntscherpenzeel.nl/dvdm. En iedere mantelzorger kan een mantelzorgwaardering aanvragen bij de gemeente Scherpenzeel. Dit kan tot 30 november. Voorwaarden en meer informatie op de website van de gemeente.

advertentie
advertentie