Mooi herfstweer tijdens de natuurwerkdag vorig jaar. Ook dit jaar hoopt de organisatie op een zonnetje.
Mooi herfstweer tijdens de natuurwerkdag vorig jaar. Ook dit jaar hoopt de organisatie op een zonnetje. Janneke Hek

'Stevige schoenen' nodig tijdens natuurwerkdag

23 oktober 2019 om 12:58 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL Tijdens de natuurwerkdag op zaterdag 2 november van 10.00 tot 15.00 uur kan iedereen op twee verschillende locaties de handen uit de mouwen steken. Snoeien, zagen en opruimen. Je kunt ook een bijenhotel maken en de kinderen kunnen een vogelnestkastje maken. En als dank ontvangt iedere deelnemer een zakje bloembollen.

,,Vorig jaar hebben we met vijftig mensen de bossages flink uitgedund. Hierdoor ontstaat meer variatie in het groen. En daardoor groeien bepaalde soorten weer beter", licht Jan Boertjes van de gemeente Scherpenzeel toe. Dit jaar is een zogeheten 'mastjaar', dat betekent dat er veel vruchten en noten te vinden zijn. Ook rond het sportveldje aan de eikenlaan zijn er bijvoorbeeld hazelnoten in overvloed. Boertjes heeft er zelf al verschillende geraapt.

VOGELNESTKASTJES Eikenprocessierupsen zijn in Scherpenzeel volop aanwezig in de zomer. Ieder kan zelf een steentje bijdragen aan de bestrijding ervan door het ophangen van vogelnestkastjes. Koolmezen en pimpelmezen broeden daar graag in en ze lusten graag eikenprocessierupsen. Onder begeleiding van Platteland Anders kan je nestkastjes maken tijdens de Natuurwerkdag. Ook de Bijenvereniging is er voor informatie over bijen en je kan bij hen bijenhotels maken.

Vorig jaar deed ook een deel van het college mee aan de natuurwerkdag. En ook dit jaar hoopt Boertjes op veel enthousiastelingen. ,,Er is werk voor honderd mensen", lacht hij. Opgeven kan via www.natuurwerkdag.nl en dan Scherpenzeel aanklikken. Er is dit jaar ook bij Park Scherpenzeel werk te verrichten. Je kan bij opgave aangeven op welke locatie je aanschuift. Maar een combinatie is ook mogelijk.

,,Tien jaar geleden zijn bij het sportveldje tijdens Nationale Boomplantdag door leerlingen diverse bomen geplant. Wat is mooier dan nu mee te helpen om de boom te snoeien die je destijds geplant hebt?", nodigt Boertjes.

VOLWASSEN BOS De keuze voor de diverse bomen is goed uitgepakt, vindt de gemeente Scherpenzeel. Kraaien, gaaien, eekhoorns en veel insecten weten de bosjes te weten. Er is weinig last van ziektes. En er ontstaat biodiversiteit, merkt Boertjes. ,,Het is een volwassen bos aan het worden. En daarbij zie je ook brandnetels, die zijn nuttig voor vlinders en insecten. De gemeente gaat inzetten op het planten van bomen met eetbare vruchten, zoals hazelaars, walnoten, maar ook appels, peren en pruimen.

STEVIGE SCHOENEN De bomen worden voorafgaand aan de Natuurwerkdag gecontroleerd op broedende vogels en mocht dat het geval zijn, dan wordt de betreffende boom afgezet met lint. De gemeente verzorgt alle benodigdheden, zoals handschoenen en gereedschap. Ook is er EHBO aanwezig, een schaftkeet en een toilet. Tussen de middag wordt er door middenstanders uit het dorp een lunch aangeboden.

Boertjes benadrukt: ,,Wat belangrijk is, draag stevige schoenen. De jeugd onder zestien jaar is van harte welkom, maar dan wel onder begeleiding van een volwassene. Toezicht en veiligheid vinden we belangrijk. Er zijn diverse collega's van de gemeente aanwezig op 2 november".

advertentie
advertentie