Afbeelding
Archief BDU Media

´Fijnstof baart gemeenteraad Scherpenzeel zorgen´

3 januari 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De hoge concentraties fijnstof in onder meer het gebied rond Scherpenzeel en Barneveld baart de gemeenteraad nog steeds veel zorgen.

Margreet Hendriks

Volgens wethouder Tonnis van Dijk wordt er op dit moment, samen met de Omgevingsdienst De Vallei (OddV), Regio FoodValley, de provincie Gelderland, agrarische belangenorganisatie en kennisinstellingen, druk gewerkt aan een plan voor verbetering van de luchtkwaliteit. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een Manifest Gezonde Leefomgeving, waarin diverse actiepunten worden genoemd.

PLUIMVEESECTOR Eerder sloeg Regio FoodValley alarm over de toename van fijnstof door uitstoot van de pluimveesector, wat in deze contreien tot een zorgwekkend gezondheidsrisico zou leiden. De te hoge concentraties zouden tal van gezondheidsklachten, zoals longziekten, longontsteking, maagdarminfecties en huidinfecties tot gevolg kunnen hebben.

CONCENTRATIE Gemiddeld genomen wordt in dit gebied een fijnstofgehalte van 22 microgram per kubieke meter gemeten, al zijn er ook pieken tot 32 microgram. Die concentratie ligt nog onder de Europese norm van 40 microgram, maar is volgens het samenwerkingsverband wel degelijk schadelijk voor de gezondheid. Vooral omdat bewoners van het gebied er structureel aan worden blootgesteld.

NIEUWE KIJK In het Manifest wordt gepleit voor een 'nieuwe kijk' op het vergunningtraject en meer innovatie op het gebied van nieuwe praktisch haalbare en betaalbare technieken om de uitstoot te verminderen. Zodra deze beschikbaar zijn, wil men ook een APK gaan introduceren voor bestaande stallen om te beoordelen of ze voldoende emissiearm zijn.

VERGUNNINGVERLENING Zo niet, dan moeten pluimveehouders extra maatregelen nemen. ,,Als het gaat om directe actie tot vermindering van uitstoot is de vergunningverlening eigenlijk de enige knop waaraan de gemeente kan draaien'', reageerde wethouder Tonnis van Dijk op vragen over dit onderwerp van VVD-voorman Gerrit Dijkstra. Van Dijk benadrukte wel dat fijnstof niet alleen veroorzaakt wordt door de veehouderij, maar ook door bijvoorbeeld verkeer, industrie en scheepvaart.

BELANGRIJKE BRON ,,De pluimveehouderij is in dit gebied echter een grote sector en daarom uiteraard wel een belangrijke bron. Daarnaast is het ook zo dat vrijwel alle biologische pluimveehouderij zich in deze regio vindt. Scharrelkippen die buiten lopen veroorzaken nu eenmaal 4 tot 5 keer zoveel uitstoot van fijnstof dan kippen die in de stal worden gehouden.'' Hoewel er door de samenwerkende partijen druk wordt gezocht naar verbeteringen en de regio inmiddels ook door de staatssecretaris is aangewezen als pilotgebied voor nieuwe technieken die de uitstoot kunnen verminderen, wees Van Dijk erop dat een door de VVD geopperd streven, om dit gebied weer tot een van de schoonste van Nederland te laten behoren, vanwege alle achtergrondconcentraties waarschijnlijk een illusie zal blijken zijn.

CDA-raadslid Jan van Kampen wilde nog even kwijt dat hij zich nogal stoort aan de kwalificatie van deze regio als één van de 'vuilste' in Nederland. ,,Die conclusie wordt door de kaarten met cijfers van metingen niet ondersteund. Daarop zie ik dat de luchtkwaliteit in plaatsen als Veenendaal en Amersfoort en bijvoorbeeld in de grote steden slechter is als in Scherpenzeel'', aldus Van Kampen die vond dat de cijfers daarom wat genuanceerder geïnterpreteerd moesten worden.

advertentie
advertentie