Afbeelding
Foto door form PxHere

De voordelen van een hypotheek oversluiten

26 oktober 2020 om 07:17 Partnercontent

Het valt tegenwoordig niet mee om een knappe koopwoning te bemachtigen. Vooral starters klagen veel over de matige kansen die zij hebben op de woningmarkt. Scherpenzeel staat hierin niet alleen, want vrijwel overal in het land staat de huizenmarkt onder grote druk. Nieuwbouw is nauwelijks betaalbaar voor starters en inmiddels geldt eigenlijk hetzelfde voor bestaande bouw. Voor mensen die al een tijdje in een koophuis wonen zijn er ook positieve kanten aan de huidige situatie. Met name op hypotheekgebied valt door de historisch lage rentetarieven soms goed geld te besparen.

Hypotheekrente niet eerder zo laag

Als je de hoogte van de hypotheekrente door de jaren heen in een grafiek bekijkt, valt het direct op. De hypotheekrente was niet eerder zo laag als nu. Moesten we in 1990 gemiddeld nog meer dan 9% rente betalen, inmiddels is de rentestand gezakt tot gemiddeld onder de 2% en dat is natuurlijk gunstig voor iedereen die nu een hypotheek afsluit. Maar wanneer je bijvoorbeeld een jaar of acht geleden besloot een hypotheek af te sluiten, heb je nu hogere maandlasten dan wanneer je dezelfde hypotheek nu zou afsluiten. Je kunt dan voor jezelf de afweging maken of je hypotheek oversluiten wellicht een verstandig besluit is.

Niet altijd de voordeligste optie

Ruwweg zal in de helft van alle gevallen het oversluiten van een hypotheek daadwerkelijk financieel gewin opleveren. Dat het niet voor iedereen gunstig is, heeft te maken met de kosten die het oversluiten met zich meebrengt. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek, die de oude vervangt, brengt namelijk altijd kosten met zich mee. De kans is namelijk groot dat voor het afsluiten van je nieuwe hypotheek eerst je woning zal moeten worden getaxeerd. Die taxatiekosten moet je meewegen in het totale financiële plaatje. Ook moet je er rekening mee houden dat een lagere rentestand ook consequenties heeft voor de hypotheekrenteaftrek.

Contractbreuk

Als je de oude hypotheek opzegt, pleeg je in feite contractbreuk. Je zegt een overeenkomst eenzijdig op en dat blijft doorgaans niet zonder gevolgen. De hypotheekverstrekker loopt hierdoor immers inkomsten mis en zal daarom een boete opleggen. Staar je bovendien niet blind op de huidige rentestand, maar bekijk ook wat je op de langere termijn voor je hypotheek kwijt bent. Hierbij moet je rekening houden met de terugverdientijd en de looptijd van je hypotheek. Staan alle seinen op groen? Maak er dan werk van en sluit over!

advertentie
advertentie