Afbeelding
Foto door form PxHere

10 bijzondere weetjes over wijn

22 oktober 2020 om 12:56 Partnercontent

Een gezellig avondje met vrienden, een etentje of een lazy sunday afternoon. Een wijntje hoort erbij. Je hoeft geen echte kenner te zijn om van wijn te genieten. Toch zijn er leuke feitjes om wel even indruk mee te maken.  

Van blauwe druiven maak je … witte wijn

Rode wijn wordt van blauwe druiven gemaakt. Tot zover geen hogere wiskunde. Maar wist je ook dat witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt kan zijn? Het druivensap, waar dus geen kleurstoffen in zitten, wordt dan vergist. De rode kleur komt namelijk van de schillen van de druiven. Zo wordt bij het maken van de roséwijn de schillen binnen 24 uur van de most gescheiden. Zo weet je nu ook hoe de rosé zijn mooie kleur krijgt. 

Ook leuk om te weten is dat in Frankrijk alleen in de champagne bepaalde witte en rode wijnen gemengd worden om een roséwijn te maken. 

Grijze of bruine wijn

Bleef je kennis beperkt tot rood, wit of rosé qua kleur wijn. Dan vertellen we je graag dat er nog meer kleuren wijn zijn. Zoals de Vin gris, ja wel een grijze wijn. De Vin gris is vaak gemaakt van de rode pinot noir. Er zijn ook amberkleurige wijnen en goudbruine portwijnen. Deze portwijnen worden ook gemaakt van blauwe druiven die dan langdurig worden gerijpt in houten vaten. En dan zijn ook nog de gele wijnen zoals de uit de Franse Jura afkomstige vin Jaune.  

Wijn bewaren doe je zo

Je bewaart je lekker wijn het liefst niet in een gewone koelkast. Ook niet je witte wijn. In een normale koelkast is de temperatuur namelijk te laag. Daarnaast is de temperatuur ook niet constant. En als de temperatuur te veel fluctueert is niet goed voor de smaak. Liever leg je je heerlijk wijn in een  wijnklimaatkast, een speciale wijn koelkast waarin de wijn goed op temperatuur blijft. Vaak hebben deze kasten twee temperatuurzones voor zowel je witte als je rode wijn. 

Zo oud als…

Wijn is al heel oud en stamt nog van ver voor de voorloper van de Eastpak rugzak. We gaan terug naar het jaar 8000 v. Chr. Er zijn namelijk resten van potten gevonden in Georgië met wijnsteenzuur sporen. De wijnranken zijn daarna via via in Europa terecht gekomen. Waarschijnlijk rond 2000 v Chr. 

In plaats van echt bloed

Wist je dat wijn vroeger in de oude Griekenland gebruikt werd bij het offeren in plaats van echt bloed? De Grieken zagen rode wijn ook als het bloed van bloed van Dionysos. Het drinken van rode wijn was dan ook een sacrament. Wijn werd ook gezien als een drank met bovennatuurlijke krachten. 

Amforen en schalen

Wijnglazen bestonden nog niet en wijn zat vroeger ook niet in flessen. Om wijn te bewaren werd het in aardewerken kruiken gedaan. Deze kruiken, Amforen waren alleen te poreus voor de wijn. Daarom werd er aan de wijn hars toegevoegd. 

Wist je dat het drinken van de wijn toen nog niet gedaan werd uit glazen. In eerste instantie dronk men wijn, aangelengd met water uit schalen. Later kwamen hiervoor bekers in de plaats. 

En wist je dan ook dat ze in Griekenland in de Restina wijn nog steeds hars toevoegen? En dat de wijn door deze hars langer houdbaar is. 

Meer dan 20 liter per persoon

Wist je dat er omgerekend in Nederland 515 miljoen liter wijn gedronken wordt?  Dat is in flessen 600 miljoen flessen en 20.3 liter per persoon. Dat dat vergeleken met Vaticaan stad heel weinig is… daar drinken ze 3x zoveel!

advertentie
advertentie