Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gezondheidsklachten door onverklaarbare stank in huis komen vaker voor

25 november 2021 om 07:00 Partnercontent

Steeds vaker krijgen gezinnen te maken met gezondheidsklachten door een onverklaarbare stank in huis. Zo’n vieze geur kan verschillende oorzaken hebben, wat het lastig maakt om de exacte bron vast te stellen. Het gaat hierbij niet alleen om potentiële oorzaken binnen de eigen woning. Ook een probleem bij de buren of bijvoorbeeld op straat kan het gevolg zijn van de stank die je zelf in huis ervaart. Aangeraden wordt om een luchtmeting in huis uit te voeren, waarbij gekeken wordt naar de samenstelling van de lucht in een ruimte. Op basis hiervan kan een gespecialiseerde partij adviseren over mogelijke oorzaken van de vieze geur binnen de woning.

Oorzaak vieze geur zorgt vaak voor gezondheidsproblemen 

Een onverklaarbare stank in huis zelf zorgt niet altijd voor gezondheidsklachten. Het kan gepaard gaan met misselijkheid en bijvoorbeeld hoofdpijn, maar die klachten zijn van een tijdelijke aard. Dat geldt niet voor de klachten die voortkomen uit de bron van de vieze geur in huis. Denk bijvoorbeeld aan een nare geur door schimmels op wanden of het plafond. Deze schimmels zijn vaak het gevolg van een probleem met vocht in huis. Zou het onderliggende probleem niet worden aangepakt, dan neemt de luchtvochtigheid al snel toe. Het maakt mensen benauwd en kan bijvoorbeeld reumatische klachten verergeren. Pas wanneer het vochtprobleem verholpen is zullen de gezondheidsklachten afnemen.

Tal van mogelijke oorzaken van stank 

Zoals reeds genoemd heeft stank tal van verschillende potentiële oorzaken. Denk aan een probleem met de afvoer in huis, een probleem met vocht, huisdieren die een nare geur veroorzaken, een chemisch proces wat voortkomt uit het rotten van organische materialen, enzovoorts. Zelfs bij het koken van bloemkool kan al een nare stank in huis ontstaan. Deze geur is door veel mensen te herkennen en verdwijnt weer nadat de afzuiger z’n werk gedaan heeft. Als oorzaak van de geur die vrijkomt bij het koken van bloemkool wordt gewezen naar het feit dat bloemkool zwavel opneemt uit de grond tijdens het kweken hiervan. Deze zwavel komt weer vrij op het moment dat de bloemkool gekookt wordt.

Sneller irritaties door thuiswerken tijdens pandemie 

Het feit dat juist nu veel mensen zich storen aan een onverklaarbare nare stank in huis valt te verklaren door het thuiswerken. Veel organisaties zijn hybride gaan werken na de laatste versoepelingen. Personeel komt een of twee dagen naar kantoor en werkt de overige dagen vanuit huis. Voordeel hiervan is dat er veel reistijd bespaard wordt en er toch nog sociaal contact is met collega’s op de werkvloer. Een ideale mix! Thuis irriteert men zich sneller aan een nare geur of bijvoorbeeld aan geluidsoverlast van de buren. Daar waar men op kantoor onder andere uitgebreide ventilatiesystemen heeft die nare geurtjes tegengaan.

advertentie
advertentie