Afbeelding
Photo by Mark König on Unsplash

Vraag naar mondkapjes onverminderd groot na aanscherping coronaregels

23 december 2021 om 07:00 Partnercontent

Nadat er eind 2020 voor het eerst een harde lockdown werd ingesteld, volgt er nu eind 2021 een tweede. Waar men hoopte met het zetten van vaccinaties een harde lockdown te kunnen voorkomen, is dat niet gelukt. Voornaamste reden hiervoor is de nieuwe omikron variant, welke voor het eerst ontdekt werd in Zuid-Afrika. Inmiddels komt deze nieuwe variant in tientallen landen wereldwijd voor. Groot nadeel van deze nieuwe variant is de besmettelijkheid ervan. Experts verwachten dat deze variant een hogere besmettelijkheid heeft dan de momenteel dominante delta variant. Het maakt dat we voorlopig niet af zullen zijn van de medische mondkapjes, de anderhalve meter afstand tot elkaar en het ventileren van onze woningen. 

Consumenten schaffen massaal zelftesten en mondkapjes aan

Na de eerdere aanscherping van de coronaregels, in het afgelopen najaar, ontstond er een nieuwe run op mondkapjes en met name zelftesten. Verschillende drogisterijen kwamen zonder voorraad te zitten. Bij klachten gerelateerd aan de symptomen die horen bij een besmetting met het coronavirus raadt men aan eerst een zelftest te doen. Immers, in het najaar zijn veel mensen verkouden door de omslag in het weer. Een verkoudheid of griepje wordt soms ten onrechte toegeschreven aan het coronavirus. Met een zelftest hebben mensen de mogelijkheid te controleren of er sprake is van een besmetting met het virus. Mocht dat het geval zijn, dan dient men zich alsnog door de GGD te laten testen. 

Niet-essentiële winkels blijven gesloten de komende periode

In ieder geval tot half januari blijven de niet-essentiële winkels gesloten. Onder meer voor de meubelboulevards een hard gelag, daar zij het juist tegen het eind van het jaar erg druk hebben. Veel gezinnen trekken naar de meubelboulevard voor een nieuwe bank, een nieuw bed, enzovoorts. Meubels worden in deze periode met een hoge korting aangeboden, mede doordat er ruimte gecreëerd moet worden voor de nieuwe collectie van 2022. Ook restaurants en andere horecagelegenheden balen van de nieuwe harde lockdown. Immers, ook voor hen is de periode rond de feestdagen vaak het drukst. Het is uiterst onzeker wanneer de niet-essentiële winkels en horecagelegenheden hun deuren weer mogen openen. Mogelijk is dat halverwege januari het geval, al is niet uit te sluiten dat dit later wordt. Ook vorig jaar werd de lockdown verlengd. 

Op zo’n hoog mogelijk tempo boosterprikken zetten

Het doel van deze harde lockdown is voornamelijk het kopen van tijd. Een nieuwe toename in het aantal besmettingen moet voorkomen worden. Immers, een hoger aantal besmettingen leidt onverminderd tot een toename in de druk op de zorg in de ziekenhuizen. Daar waar de zorg het de afgelopen maanden al zeer zwaar had. In de afgelopen golf lag het aantal besmettingen meermaals ver boven de 20.000 per dag. De tijd die gekocht wordt met deze lockdown gebruikt men om op een steeds hoger tempo boosterprikken te zetten. Deze prikken zijn noodzakelijk om beschermd te zijn tegen de omikron variant. De vaccinaties die eerder dit jaar gezet werden bij veel Nederlanders bieden onvoldoende bescherming tegen de nieuwe variant.

advertentie
advertentie