Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nut en noodzaak van een lekdetectie bij een lekkage

15 april 2022 om 13:30 Partnercontent

Op welke manier pak jij het oplossen van een lekkage in huis aan? In de praktijk blijkt dit vaak veel lastiger te zijn, dan men op voorhand verwacht of wellicht hoopt. Hoe vind je de bron van een lekkage, zonder de muur open te breken? Denk aan een lekkende leiding, welke mogelijk bij het boren in de muur geraakt is. Het laten uitvoeren van een professionele lekdetectie is de laatste jaren populairder geworden. Verschillende Nederlandse bedrijven bieden deze dienst aan. Een lekdetectie laten uitvoeren biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke aanpak. Belangrijkste voorbeeld hiervan is het feit, dat er niet onnodig veel gesloopt hoeft te worden. Heb jij al eens een lekdetectie uit laten voeren?

Lekdetectie uit laten voeren in jouw regio 

Kies voor de hulp van een specialist op het gebied van lekdetectie in Amsterdam, Rotterdam of bijvoorbeeld Den Haag. Deze partijen beschikken over de tools om tot de kern van de lekkage in huis te kunnen komen. Hierbij maakt het niet uit of het om een lekkende leiding achter een muur gaat, of bijvoorbeeld om een lekkage aan het dak. Onder meer ultrasone trillingen kunnen gebruikt worden, evenals een thermografische camera. Zeker wanneer het om een afvoer gaat, of om de leiding met warm water is de toepassing van dat laatste hulpmiddel interessant. Op de camera wordt goed zichtbaar waar het vocht uit de leidingen sijpelt.

Tijdige aanpak van een lekkage essentieel

Het is van groot belang dat een lekkage, of het nu gaat om een lekkend dak of een lekkende leiding, tijdig aangepakt wordt. Zou je hier te lang mee wachten, dan loop je het risico te maken te krijgen met een forse vochtschade aan je woning. Op wanden herken je deze schade bijvoorbeeld aan gele tot lichtbruine vlekken. Bij een lekkend dak kan de houten constructie onder de dakbedekking verzwakt worden. Het vocht trekt in het hout en veroorzaakt vervolgens houtrot. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij een lekkage rond het raam.

Lekdetectie voor verbetering isolatiewaarde

Wist je dat een lekdetectie uitvoeren niet alleen interessant is om de bron van een lekkende leiding of een lekkend dak te vinden? Je kunt een lekdetectie ook laten uitvoeren om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren. Laat de plekken waar het tocht in huis opsporen met een thermografische camera. Mogelijk loont het om de ruiten te vervangen voor HR++ isolatieglas en hierbij direct de kozijnen te vervangen voor kunststof. Nog simpeler is het gebruik van isolerende strips, welke je online bestelt of in de bouwmarkt koopt. Ze kosten niet meer dan een paar euro en helpen te voorkomen dat de warme lucht bijvoorbeeld onder de deur door naar een andere ruimte stroomt.

advertentie
advertentie