Afbeelding
Foto door Skylar Kang via Pexels

Zo open je een restaurant

6 februari 2023 om 12:28 Partnercontent

Een restaurant of koffiebar is een droom voor veel aspirant-ondernemers. Dit zijn vier tips om je op weg te helpen:

1. Kies een restaurantconcept en -merk

Als je al een locatie in gedachten hebt voor je restaurant, kun je een concept en merk kiezen. Hierbij gaat het om het type restaurant, de keuken die je serveert en de service die je wil bieden. Daaruit volgen de naam, het logo, menuontwerp en de gerechten.

2. Stel het menu samen

Je menu samenstellen is de volgende stap. Het menu zal bepalen welke professionele keukenapparatuur je nodig hebt, welke vaardigheden je personeel moet hebben en welke gasten je wil aantrekken. Denk bij de keuze voor de gerechten ook aan de mensen die in de omgeving van je restaurant wonen. Als je in een studentenstad zit, moet je restaurantmenu afgestemd zijn op studenten.

3. Schrijf een bedrijfsplan

Een bedrijfsplan beschrijft alle aspecten van je restaurant, van het concept tot de financiën. Het doel van het plan is om de details uit te werken en je bedrijf te kunnen presenteren aan potentiële investeerders. Wanneer je een lening aanvraagt, dient het ondernemingsplan als onderbouwing voor de potentie van je onderneming.

In het bedrijfsplan neem je naast het restaurantconcept en menu ook een bedrijfsoverzicht en beschrijving op, samen met een management- en eigendomsstructuur. Je denkt ook na over de hoeveelheid werknemers en maakt een marketing- en concurrentieanalyse. Op basis daarvan kies je de marketingstrategie en maak je een winstprognose.

4. Financiering

Voor het verkrijgen van financiering begin je met het inschatten van de totale opstartkosten van het restaurant en de kosten die nodig zijn voor de dagelijkse activiteiten. Gebruik deze informatie om een prognose te maken van de totale kosten voor het komende jaar. Vervolgens vergelijk je deze kosten met de hoeveelheid kapitaal die je hebt om te bepalen hoeveel financiering je nodig hebt. Vergeet niet de kosten van licenties, apparatuur, reparaties en salarissen mee te rekenen. Zodra de financiering is geregeld, kun je concreet van start.

advertentie
advertentie