Afbeelding
Foto Pixabay

Dit moet je weten over de hypotheekrente

20 februari 2023 om 11:20 Partnercontent

Als je een huis gaat kopen, weet je nooit precies waar je aan toe bent. De huizenprijzen schommelen altijd. In 2021 en begin 2022 werden woningen voor topprijzen verkocht. Soms werd er met 50.000 euro overboden, waardoor het voor starters erg lastig was om een huis te kopen. De huizenprijzen zijn nu wat gestabiliseerd. En dat komt voor een groot deel door de hypotheekrente. De hoogte hiervan is namelijk een belangrijke factor bij de maximale hypotheek berekenen. In dit artikel krijg je uitleg over de beruchte hypotheekrente.

Rente bijna verviervoudigd

Tijdens een eerste oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur gaat het ongetwijfeld over de rente. Dat kan ook niet anders, want de rentestand is essentieel als je de hoogte van de mogelijke hypotheek berekenen gaat. In vergelijking met een jaar geleden is de rente bijna verviervoudigd.

Hij stond op iets meer dan een procent, wat bizar laag was. Nu staat de rente op zo’n 4 procent, wat in vergelijking met de laatste jaren redelijk normaal is. Wat de rente de komende jaren gaat doen, is een beetje koffiedik kijken. Daarom is het aan de ene kant een gok of je de rente voor lange tijd vastzet of niet.

Vast of variabel

De hypotheekrente kun je vastzetten voor tien of zelfs twintig jaar. Dit wordt vaste hypotheekrente genoemd. Een andere mogelijkheid is om voor variabele rente te kiezen. Dan beweeg je mee met de markt. Als de rente het komend jaar weer daalt naar drie of zelfs twee procent, ben je spekkoper. Dan betaal je een stuk minder dan als je de rente nu laat vastzetten voor twintig jaar.

Maar als de hypotheekrente stijgt naar een procent of zes, betaal jij met je variabele rente die zes procent. En dan ben je minder blij. Je hypotheekadviseur weet goed hoe de markt werkt en zal je een passend advies geven.

Rente terugkrijgen

Hypotheekrente heeft ook een voordeel. Je kunt een namelijk een deel terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat is niet bij iedere hypotheek het geval, maar wel als je voor een lineaire of annuïteitenhypotheek kiest. Dit doet dan ook bijna iedereen. Het verschil tussen de twee is dat je bij annuïteiten de eerste jaren meer rente betaalt, en daardoor ook meer terugkrijgt. Vandaar dat dit een populaire keuze voor starters is.

Mag je overstappen van vast naar variabel?

Na een rentevaste periode kun je voor variabel kiezen, met als voorwaarde dat de rentevaste periode er ook op zit. Er zijn scenario’s waarin je tijdens een rentevaste periode kunt overstappen naar variabel, maar daar moet je wel een vergoeding voor betalen. De hypotheekverstrekker krijgt namelijk minder rente, omdat jij minder gaat betalen. Daarom is dit geen voordelig scenario.

Als je variabele rente hebt, kun je wel op elk moment voor vast kiezen. Stel dat je nu begint met variabel en de rente staat over twee jaar op 2%, dan is het een goed moment om voor een rentevaste periode te kiezen.

advertentie
advertentie