Afbeelding
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Waar let je op als je een huis gaat kopen?

22 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

De huizenmarkt in Nederland lijkt een beetje tot rust te komen. De prijzen van koophuizen zakken langzaam, al gaat dat niet zo hard als veel huizenzoekers zouden willen. Feit is dat er weer meer keuze is als je op zoek bent naar een koophuis. Maar waar let je nu op als je een huis zoekt? Natuurlijk op het aantal slaapkamers, dat moet voldoende zijn voor je gezin. En een extra werkkamer is natuurlijk ook wel fijn. En misschien wil je wel een tuin of een lekker balkon op het zuiden. Maar er is nog een belangrijk aspect waar je op moet letten: Hoe energiezuinig is het huis? Dat zie je in de eerste plaats aan het energielabel. Hoe hoger, hoe beter. Nieuwbouwwoningen hebben een A of A+ label. Die zijn optimaal geïsoleerd en meestal voorzien van zonnepanelen op het dak.

Kan ik het huis zelf gemakkelijk verduurzamen?

Als je een huis koopt dat al wat ouder is dan is de kans groot dat de woning niet optimaal duurzaam is. Daar kun je zelf wel het nodige aan doen zonder dat je meteen fors hoeft te investeren. Zo kun je je huis extra verwarmen met een Polarheat infrarood paneel. Verwarmen met stroom is vaak goedkoper dan met gas. En als je nog even niet de mogelijkheid hebt om de woning goed te isoleren dan is dit een prima tussenoplossing. Een infrarood paneel is ook een goede optie voor oude huizen die geen spouwmuur hebben. Dan is isolatie van de muren vaak erg lastig. En als het al kan dan betekent het meestal torenhoge kosten.

Hoe hoog wordt mijn energierekening?

Bij de beschrijving van een huis staat meestal vermeld hoeveel de huidige bewoners maandelijks betalen aan gas en stroom. Bedenk daarbij wel dat dit bedrag sterk afhankelijk is van wie er in het huis wonen. Een stel zonder kinderen die allebei fulltime buiten de deur werken verbruiken veel minder stroom dan een gezin met drie kinderen waarvan een ouder thuis werkt of enkele dagen per week niet werkt en dus thuis is. Je kunt aan de hand van het verwachte stroom en gas verbruik natuurlijk wel uitrekenen hoeveel je hier ongeveer aan kwijt bent. Vervolgens kun je dan op grond van het gezamenlijke maandinkomen berekenen hoeveel de hypotheek maximaal mag zijn.

Wat als de woning van het gas af gaat?

Nieuwe huizen worden nu al vaak gebouwd zonder gasaansluiting. Ook bestaande woningen gaan op een gegeven moment van het aardgas af. De verwarming wordt dan gedaan met behulp van een elektrische warmtepomp of via een warmtenet dat in de straat of in de wijk wordt aangelegd. Hier moet de woning natuurlijk wel goed op voorbereid zijn. Een warmtepomp of warmtenet geeft voldoende warmte voor een aangename temperatuur in huis. Maar dan moet de woning wel goed geïsoleerd zijn. Het is dus belangrijk om vooral hieraan aandacht te geven als je gaat verduurzamen. Isolatie van de spouwmuren, de vloer en het dak kun je meestal beter uitbesteden aan een professional. Dit is vaak goedkoper en veiliger dan wanneer je zelf gaat klussen.

Zelf aan de slag met verduurzaming

Als je een multitool aanbieding tegenkomt dan krijg je misschien wel zin om zelf in huis te gaan klussen. Dat kan natuurlijk altijd. Je kunt bijvoorbeeld isolatiepanelen aanbrengen tegen de wanden of het dak van de zolder. Hiermee maak je van de zolderetage een comfortabele extra kamer. Helemaal als je een groot dakraam laat plaatsen of een dakkapel. Met een volwaardige extra kamer is je huis bovendien ook nog eens meer waard als je besluit om de woning te verkopen.

advertentie
advertentie