Afbeelding
Margreet Hendriks

College 'getergd' over besluit provincie tot start procedure

21 juli 2020 om 16:14 Politiek

SCHERPENZEEL Het college zegt 'getergd' te zijn over het besluit van de provincie om een herindelingprocedure met Barneveld te starten.

,,Scherpenzeel is van mening dat de noodzaak tot deze stap niet is onderbouwd en dat herindeling een slechte oplossing is voor een niet-bestaand probleem. Daarmee is het besluit van de provincie in strijd met het recht en met het algemeen belang’’, rechtvaardigt het college het besluit om hiertegen bezwaar aan te tekenen bij de provincie en de minister.

In het bezwaarschrift aan Gedeputeerde Staten (GS) en de brief aan de minister omschrijft het college nauwgezet de verschillende procesinterventies die door de provincie zijn gedaan om herindeling te kunnen afdwingen.

Er is volgens het college door de provincie nadrukkelijk toegewerkt naar de gewenste uitkomst. Wethouder Henny van Dijk, die ook wethouder was in het vorige college, heeft geen goed woord over voor de opstelling van de provincie. ,,We zijn in dit proces gerommeld. Als je terugkijkt, zie je precies hoe GS stapje voor stapje naar dit besluit heeft toegewerkt. Er werd (en wordt) geen enkele ruimte geboden voor een andere oplossing dan herindeling met Barneveld. Is het naïef van ons dat we ons in die val hebben laten lokken?

Ik weet het niet. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Over de opstelling van de provincie hebben wij in ieder geval geen enkele illusie meer.’’

Wethouder Gerard van Deelen vergelijkt de provincie met een olietanker die niet van koers te brengen is. ,,Een arhi-procedure kost tijd, energie en aandacht, die wij liever zouden besteden aan zaken die echt belangrijk zijn voor Scherpenzeel, zoals het verbeteren van onze dienstverlening, de innovatieve plannen voor De Breehoek, het uitbouwen van onze voorsprong op het sociaal domein en onze samenwerking in de regio’’, verklaart Van Deelen, die een zelfstandige koers nog altijd de beste, efficiëntste en meest logische wijze ziet om de ambities en opgaven van Scherpenzeel waar te maken.

Het verwijt van de provincie dat de voordelen van samenwerking met Barneveld door Scherpenzeel onvoldoende zijn onderzocht, wijst hij resoluut van de hand. ,,Er is vorig jaar door de stuurgroep wel degelijk goed onderzoek naar gedaan.

Alleen het (financieel) uitonderhandelen van een samenvoeging lukte niet, omdat Barneveld daartoe pas bereid was nadat Scherpenzeel een fusie als stip op de horizon had gezet. Maar het ontbrak ons zeker niet aan een goed beeld bij onze keuze om in eerste instantie zelfstandigheid verder uit te werken.’’

Wethouder Van Ekeren: ,,De minister riep de provincie onlangs nog op om ‘terug te keren naar het goede gesprek’ en niet te focussen op (voorkeuren rond) oplossingsrichtingen. Een open gesprek waarin de opgaven centraal staan. Die ruimte zien wij niet in de startnotitie voor het open overleg van de provincie, waarin opnieuw ondubbelzinnig wordt aangestuurd op de wenselijke uitkomst’’.

advertentie
advertentie