Snelle entree Jan van den Heuvel bij Renswoude

17 januari 2018 om 00:00 Sport

RENSWOUDE Dick Eijlander is per direct opgestapt bij Renswoude. Jan van den Heuvel is zijn opvolger.

De hoofdtrainer uit Barneveld leverde zondagavond na het trainingskamp in Eindhoven zijn contract in. ,,Ik wil niemand beschadigen, maar mijn beleving van sport ligt op een heel ander niveau dan een groot deel van de selectie. Bepaalde voetbalnormen en -waarden zijn overschreden", geeft Eijlander als reden voor zijn vertrek. Ook teammanager Gijs Schoeman heeft zijn taken neergelegd.

,,Teleurstellend, heel teleurstellend", beschrijft Eijlander zijn gevoel. ,,Ook nog een beetje in shock. Maar ik denk dat dit het beste is, in elk geval voor mezelf. Met deze beslissing ben ik dicht bij mijzelf gebleven." Eijlander nam dinsdagavond afscheid van de A-selectie van de Kraaien. ,,Al heb ik een andere beleving van het spel, ik hoop dat ze erin blijven. Ik heb hier tenslotte ook 2,5 seizoen fantastisch kunnen werken." Maar het laatste half jaar ging het bij Renswoude niet van een leien dakje. De roodwitten staan samen met AGOVV op de laatste plaats van de 2e klasse G. ,,Een vervelende eerste seizoenshelft hebben we achter de rug. Het spel was niet goed, de resultaten vielen tegen. Dan komt er natuurlijk ook wat spanning op. Het is dan aan trainers en spelers om daar op de juiste manier mee om te gaan." Uit het verhaal van Eijlander wordt duidelijk dat hij als oefenmeester anders daarin stond dan verschillende spelers. ,,Ik ga niet uitweiden over wat er in mijn ogen allemaal aan schortte, ik wil niet met modder gooien. Maar dat zit dan bijvoorbeeld in de discipline."

Daarnaast heeft zich wat voorgevallen tijdens het trainingskamp van afgelopen weekend. ,,Dat ging zeker niet in de juiste vorm en discipline. Voor mij was dat de druppel. De emmer zat al aardig vol."

OVER DE GRENS In elk geval was het ver over de grens, zo wordt duidelijk. ,,Ik heb lange tijd de drive gehad om het beste ervan te maken. De tegenvallende resultaten maken bij mij juist extra motivatie los. Maar op een gegeven moment is het klaar en ik heb het op een gegeven moment omgedraaid: 'Sommige van deze spelers zijn het niet waard om met mij te werken'. Dat bedoel ik niet arrogant, maar dat zeg ik vanuit mijn eigen beleving, mijn eigen normen en waarden." Dat is voor Eijlander wrang, want vorig seizoen stond hij met de club nog op de drempel van de eerste klasse. Pas in de finale van de nacompetitie werd de promotiedroom kapotgeschoten. ,,Toen was ik de held, ik kreeg blauwe schouders van de complimentjes. Nu was ik de slechte trainer die er niets van bakte. Dat is inherent aan het voetbal. Maar ik heb een dikke huid. Over deze stap zal ieder ook wel een eigen mening hebben." In elk geval besloot hij na het trainingskamp om de regie te pakken. ,,Ik pak zelf mijn biezen, maar trek daarbij zelf ook het boetekleed aan. Het is mij niet gelukt om dit seizoen het maximale uit Renswoude te halen. Dan moet ik eerlijk zijn en een stap zetten. Als trainer is het niet gelukt om deze groep aan de praat te krijgen, daar word ik op afgerekend. Ik hoop dat de spelersgroep zich ervan bewust is dat ook zij niet goed functioneren." In het kielzog van Eijlander is ook teammanager Gijs Schoeman per direct gestopt met zijn taken. Het lid van verdienste is al 21 jaar vrijwilliger bij Renswoude, waarvan tien jaar als elftalleider. ,,Er hadden eerder dit seizoen al wat akkefietjes plaatsgevonden en tijdens het voetbaluitje is één en ander geëscaleerd. Ik heb nog geprobeerd in te grijpen, maar voelde mij in die situatie respectloos behandeld. Daar heb ik mijn conclusies uit getrokken", licht Schoeman zijn besluit toe.

VERBAASD Wouter van Essen laat namens de Technische Commissie weten dat hij het vertrek van Eijlander en Schoeman betreurt. ,,We zijn er verbaasd over, wij wilden niet van Dick af en hadden vertrouwen in de tweede seizoenshelft. Maar er is blijkbaar iets gebeurd tijdens het trainingskamp. Ook wij kunnen dat nog niet helemaal plaatsen." Wel heeft Van Essen nieuws over de opvolging van Eijlander. Jan van den Heuvel, eerder al gepresenteerd als trainer voor 2018-2019, staat vanaf volgende week dinsdag voor de groep. Donderdagavond neemt assistent-trainer Alfred Lieuwen nog de honneurs waar. ,,Los van deze vervelende situatie zijn we blij dat Jan beschikbaar is en bereid is om in te springen."

advertentie
advertentie