Scherpenzeel 'mist' munitie uit WOII

Voorpagina

SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel roept inwoners op om wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog in te leveren. Wie geen wapenvergunning heeft en tóch wapens en munitie in bezit heeft, is strafbaar. De komende twee weken kunnen wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog echter zonder strafvervolging tijdens een 'generaal pardon' worden ingeleverd.

De gemeente Scherpenzeel, politie Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie hebben dit besloten mede naar aanleiding van de vondst, enkele weken geleden, van een kistje met handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog. Gemeente, politie en justitie hebben sterke aanwijzingen dat een deel van de gevonden munitie is meegenomen en daardoor niet onschadelijk kon worden gemaakt. ,,Het bezit van wapens en munitie is - volgens de Wet wapens en munitie - niet alleen strafbaar, maar is ook buitengewoon gevaarlijk; voor de bezitter en de omgeving."

Burgemeester Ben Visser, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, heeft met politie en justitie afspraken gemaakt over een generaal pardon. De komende twee weken worden inwoners die wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog inleveren, niet strafrechtelijk vervolgd. Wie na de komende veertien dagen illegaal wapens en munitie in zijn of haar bezit heeft, wordt daarvoor vervolgd. Inwoners die wapens en munitie uit de Tweede Wereldoorlog willen inleveren, kunnen dit tot en met vrijdag 14 november melden bij de gemeente Scherpenzeel via 033-2772324.

De gemeente legt vervolgens contact met de politie en de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) die afspraken maken voor het ophalen van de wapens en/of munitie.

advertentie