Scherpenzeel is klaar met Icare

29 december 2015 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Met ingang van het nieuwe jaar wordt de jeugdzorg voor kinderen van 0-4 jaar in Scherpenzeel niet meer uitgevoerd door Icare maar door VGGM. De overdracht leidt overigens niet tot een reductie van de kosten.

Margreet Hendriks

De gemeenteraad sprak in het afgelopen jaar al een aantal keren afkeuring uit over de oplopende kosten die Icare voor de jeugdzorg in rekening bracht. Zo werd Scherpenzeel plotseling geconfronteerd met een extra nota van 50.000 euro omdat Icare een nieuwe berekeningssystematiek had ingevoerd waarbij onder meer de hogere huur in Het Foort wordt doorberekend aan de gemeente.

'Onacceptabel' vonden CDA, GBS, VVD en DS en dienden bij de behandeling van de Kadernota een motie in om niet akkoord te gaan met de tussentijdse verhoging van de subsidie. Men betoogde dat Icare, of de rechtsvoorgangers daarvan, het Kruisgebouw - dat voordien werd gebruikt voor de jeugdgezondheidszorg - te gelde heeft gemaakt en zonder overleg met de gemeente het huurcontract met Het Foort heeft gesloten. De overwegingen om meer subsidie te vragen vond men dan ook misplaatst.

Hoewel de motie werd aangenomen ging de gemeente later onder protest alsnog akkoord met een eenmalige verhoging voor het jaar 2015 omdat Icare dreigde anders de dienstverlening in Scherpenzeel te halveren. 'Chantagepraktijken' waarvoor de gemeenteraad geen goed woord over had en die ook direct leidden tot een roep om de jeugdgezondheidszorg zo snel mogelijk uit te besteden aan een andere instelling.

Uit een memo van het college blijkt echter dat men in 2016 met de VGGM niet goedkoper uit is. De subsidie zal 181.000 euro moeten bedragen; even veel als Icare over 2015 in rekening bracht. De afspraak is wel om te kijken of er in de toekomst (2018) een vorm van kostenreductie bewerkstelligd kan worden. In januari 2016 zal de VGGM een en ander zelf komen toelichten op een informatieavond voor de raad.

advertentie
advertentie