'Oppassen voor rattenoverlast'

25 juli 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Eendjes voeren bij de vijver. Het is ontzettend leuk, maar technisch beleidsmedewerker Groen van de gemeente, Jan Boertjes, ziet het met lede ogen aan. ,,Onbedoeld worden met het voeren van eenden of andere vogels ook ratten gelokt en gevoerd. Het is echt beter om het niet te doen.''

Volgens Boertjes komen er de laatste tijd bij de gemeente weer geregeld meldingen binnen over rattenoverlast. ,,Er is geen sprake van een plaag of zo, maar we moeten wel blijven opletten. Om de overlast te beperken, hebben we echter wel de medewerking van de inwoners nodig.

VOEDSELAANBOD Rattenoverlast heeft namelijk vrijwel altijd te maken met onbedoeld voedselaanbod. Dat bleek onlangs eigenlijk ook weer bij het signaleren van ratten rond de appartementen aan de Marktstraat. Arris van de Pol, deskundige op dit gebied, ontdekte achter het gebouw een loopspoor van ratten in een op dat moment dichtbegroeid braakliggend terrein, wat leidde naar een nabijgelegen woning waar onder andere kippen worden gehouden.

We hebben de betreffende kippenhouder geadviseerd om erop te letten dat er geen resten voer blijven liggen waar ratten op af kunnen komen en de eigenaar van het begroeide perceel is gevraagd om daar te gaan maaien.

LEVENSBEHOEFTEN Ratten hebben namelijk drie levensbehoeften, te weten een schuilplaats met in de directe omgeving voedsel en water. Vandaar dat de gemeente met enige regelmaat oproepen plaatst om inwoners hierop te wijzen.''

Boertjes wijst erop dat het bestrijden van ratten steeds moeilijker wordt, doordat de gemeente, ten gevolge van nieuwe wetgeving, in de openbare ruimte niet meer mag werken met rattengif.

Ook mag men niet zomaar klemmen met lokaas plaatsen. Hierdoor wordt het in toom houden van de rattenpopulatie een stuk moeilijker.

OPENBAAR TERREIN Overigens zorgt de gemeente Scherpenzeel alleen voor ongediertebestrijding op openbaar terrein. Op particulier terrein is de eigenaar verantwoordelijk voor de bestrijding.,,Rattenoverlast is een probleem dat we alleen met medewerking van de inwoners kunnen aanpakken'' zegt Boertjes. ,,Zorg dat voerbakken van kippen, honden en duiven 's avonds leeg zijn, hou rennen en nachthokken van (klein)vee schoon en voorkom dat er veel mest of voerresten aanwezig zijn, deponeer vuilnis in een afgesloten bak of kliko, stapel openhaardhout op los van de grond en ruim rommelhoekjes in en rond het huis op. En gezellig eendjes voeren bij de vijver: doe maar liever niet.''

advertentie
advertentie