Afbeelding
Foto: Paul Nolens

Grote Kerk onder vuur

Voorpagina

SCHERPENZEEL Onbekenden blijken in de nacht van 28 op 29 juli het raam van de consistorie van de Grote Kerk onder vuur te hebben genomen. Vijf ruitjes van het glas-in-lood raam zijn door kogels vernield.

Wie loopt er nu in Scherpenzeel met een vuurwapen op zak? En waarom is er gericht geschoten op het raam van de consistorie van de Grote Kerk? Het zijn vragen die kerkrentmeester Gijs van de Geer van de Hervormde Kerk sinds het voorval danig bezighouden.

Het kapotgeschoten raam werd zaterdag 29 juli ontdekt door organist Arjan Veen. Op de grond lagen meerdere kogels. Omdat hulpkoster Van Essen de avond daarvoor nog even in de kerk was geweest en geen vernielingen had opgemerkt, werd geconcludeerd dat de beschieting tussentijds moet hebben plaatsgevonden. Camerabeelden lijken dat volgens Van de Geer ook te bevestigen. Van de Geer: ,,Die camera's hebben we vorig jaar rond het gebouw laten installeren vanwege onder meer een inbraak in Philalethes en een plotselinge trend van fietsendiefstallen tijdens de diensten in de kerk. Nooit gedacht dat deze hun nut nog een keer zouden moeten bewijzen met een voorval als een beschieting van het kerkgebouw. Dat verzin je toch niet?''

Van de Geer, die de camerabeelden overigens niet zelf heeft bekeken, zegt inmiddels begrepen te hebben dat daarop te zien is hoe er in de nachtelijke uren een auto stopt waar iemand uitstapt die de vermoedelijke schutter is. ,,We hebben de camerabeelden uiteraard aan de politie beschikbaar gesteld voor nader onderzoek. Ik hoop dat ze de dader vinden. De materiële schade aan het historisch waardevolle raam is natuurlijk heel vervelend, maar wat ons vooral bezighoudt, is waarom iemand een vuurwapen richt op onze kerk. We hebben vier kogels van circa 5 mm gevonden, maar vaststaat dat er vanaf de zijde van de Marktstaat/Plein vijf maal is geschoten. Volgens de eerste aanname zou het vuurwapen een luchtbuks zijn.

Daardoor wordt het verhaal eigenlijk nog vreemder, want dit betekent dat de dader zijn vuurwapen ook nog eens vier keer heeft moeten herladen. Dan praat je toch echt wel over een bewuste actie. Je vraagt je af wat zo iemand bezielt. Ik zou tegen de dader willen zeggen: 'kom bij ons eens een dienst bezoeken, dan kun je horen wat er wel niet mag; we zijn elke zondag open'.

De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en onderzoekt de zaak. Behalve het bestuderen van de camerabeelden is er volgens politiewoordvoerder Nicôle van Voorst inmiddels ook een buurtonderzoek uitgevoerd. Tips blijven echter nog van harte welkom. Wie meent in de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 juli rond het kerkgebouw iets gezien te hebben wat kan bijdragen aan de oplossing van deze zaak wordt verzocht te bellen met de politietiplijn 0900 - 6070 of contact op te nemen via Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000.

advertentie
advertentie