Scherpenzeel: Gemeentehuis
Scherpenzeel: Gemeentehuis Foto Rinus van Denderen

Diftar zaait verdeeldheid

12 december 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL De folder over de invoering van een gedifferentieerd tarief (diftar) voor de inzameling van het grijze restafval is inmiddels onder de inwoners verspreid, maar de discussie over de hiervoor in te voeren nieuwe tarieven per 1 januari 2018 is nog steeds gaande. Ook in de Opinieronde werd de politiek het hierover niet eens.

Het besluit om over te gaan op een systeem van een vast basistarief en betaling per aanbieding van grijs restafval kreeg eerder dit jaar al de instemming van de gemeenteraad. Alleen de fractie van het CDA stemde destijds tegen. Nu het op de uitwerking aankomt, blijken de meningen weer verdeeld. Met name de fractie van GemeenteBelangen Scherpenzeel is geschrokken van het nieuwe tarief voor de afvalstoffenheffing, waarbij inwoners naast een basisbelasting van 120 euro per jaar per aanbieding van het restafval een bedrag gaan betalen van 8,15 euro (grote container), 4,75 euro (kleine container) of 1,35 euro (plastic zak in ondergrondse container). Het aantal aanbiedingen van huishoudelijk restafval wordt voortaan per woonadres geregistreerd en de gemeente gaat hiervoor eens per kwartaal een rekening versturen.

AFVAL SCHEIDEN Voor de inzameling van het groene GFT-afval en de blauwe papiercontainer worden geen aparte kosten in rekening gebracht. Het systeem is bedoeld om inwoners te stimuleren hun afval beter te scheiden. Hoe beter men het afval scheidt, hoe minder vaak men restafval hoeft aan te bieden. Becijferd is dat inwoners, die hun grijze container in het vervolg niet vaker dan elf keer per jaar aan de straat zetten, ten opzichte van het huidige tarief in 2018 iets goedkoper uit zijn. GBS-voorman Brons betwijfelt echter of dit in de praktijk zo gaat uitpakken, omdat de vuilniswagen in het komend jaar gewoon nog elke veertien dagen langskomt. ,,Wie dus niet goed oplet is straks een heel stuk duurder uit dan nu het geval is. Tegen de tijd dat de rekening voor de ledigingen in de bus valt, is het kwaad al geschied.''

GBS gaf al eerder te kennen teleurgesteld te zijn in de naar hun mening te hoge tarieven, ook omdat hij vreest dat veel inwoners niet gaan uitkomen met minder dan de helft van het aantal ledigingen per jaar.

Ook SGP-fractievoorzitter Johan Mulder liet weten nog wel eens goed te willen kijken naar de samenstelling van de tarieven. Zijn partij zou in elk geval graag zien dat tegelijkertijd de kosten voor het wegbrengen van grof huishoudelijk afval op de gemeentewerf zouden vervallen. De VVD vroeg zich af of er nog niet wat kan worden gesneden in de kosten door de ophaalfrequentie van het restafval te verlagen, evenals de kosten van een driemaandelijkse incasso bij alle woonadressen.

VUILPERS PRO Scherpenzeel is, evenals de ChristenUnie, een warm voorstander van het nieuwe systeem, maar vond wel dat de gemeente de inwoners meer tegemoet zou kunnen komen met praktische tips over het verminderen van restafval. Ook een zogenaamde vuilpers zou volgens PRO-voorman Ad van Es voor de inwoners een handig hulpmiddel zijn om meer vuil te kunnen storten in hun container, waardoor deze minder vaak geleegd behoeft te worden.

Eén van de weinige punten waarover alle partijen het eens waren, was dat eind december eigenlijk veel te laat is om de inwoners te informeren over de nieuwe afvaltarieven. Wethouder Tonnis van Dijk wees er fijntjes op dat de raad hiervoor de hand in eigen boezem diende te steken.

,,Het college wilde de tarieven voor de afvalstoffenheffing al in de raad van 9 november vaststellen. Het presidium (fractievoorzitters, red.) heeft hier echter een stokje voor gestoken en deze kwestie geagendeerd voor de vergadering in december'', aldus Van Dijk die wel beloofde dat hij, na de vaststelling van de tarieven door de gemeenteraad, de inwoners hierover zo snel mogelijk zal informeren. De besluitvorming nog een poosje uitstellen om de tarieven nog eens goed door te rekenen en de inwoners hierover ruim van tevoren te kunnen informeren, zoals GBS voorstelde, vond in de Opinieronde weinig bijval. Alleen CDA-voorman Johan Slappendel zag dit wel zitten. ,,Afstel is wat ons betreft ook trouwens geen probleem'', aldus Slappendel

advertentie
advertentie