Steigers om oude gemeentehuis

Voorpagina

SCHERPENZEEL Het oude gemeentehuis aan de Dorpsstraat staat sinds kort helemaal in de steigers. Eigenaar Nico Willigenburg gaat het gemeentelijk monument, dat in 1941 is gebouwd in de kenmerkende stijl van de Delftse School, volledig renoveren en verbouwen ten behoeve van een nieuwe woonbestemming.

Hoe die nieuwe woonbestemming eruit gaat zien, is trouwens op dit moment nog niet helemaal zeker. Willigenburg, algemeen directeur van het naastgelegen bedrijf Delfgou architecten en monumenten, kocht het pand in 2007 aan met de bedoeling om er een woonhuis van te maken en er zelf te gaan wonen. Een plan dat hij uiteindelijk toch niet doorzette. Wel is er geruime tijd geleden al een omgevingsvergunning afgegeven voor de herbestemming van het pand, die de mogelijkheid biedt om er zes woonappartementen in te realiseren. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog maar de vraag, want Willigenburg is inmiddels in vergaande bespreking met plaatsgenoot Dick Methorst om er het diaconaal gasthuis in te gaan vestigen, wat eerder gepland was op een locatie aan de Burgemeester Roëll-laan.

Na veel commotie in de buurt besloot het college onlangs hun medewerking aan de nieuwbouwplannen op die plek in te trekken, waardoor Methorst op zoek moest naar een andere locatie. ,,We zijn er nog niet helemaal uit, maar ik heb er vertrouwen in dat ik met Methorst wel tot overeenstemming ga komen'', zegt Willigenburg. ,,Het oude gemeentehuis is een prachtige locatie voor dat doel. Alle centrumvoorzieningen bij de hand en grenzend aan de rust van het landgoed.'' Dat het pand inmiddels al in de steigers staat, is volgens Willigenburg niet prematuur, want de renovatie van het gemeentelijk monument stond hoe dan ook al in de planning. ,,Hiervoor is door de provincie Gelderland een flinke bijdrage beschikbaar gesteld. Het dak wordt vernieuwd en geïsoleerd. Er komen dakkapellen op en het gebouw wordt duurzaam door de toepassing van raamisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp.

We starten met de renovatie aan de buitenkant en met de installaties. Wat betreft de interne indeling van het gebouw hebben we enige flexibiliteit. Het gebruik van het pand als diaconaal gasthuis past naadloos binnen de bestemming en omgevingsvergunning die al voor het pand is afgegeven. Gaat dat onverhoopt toch niet door dan kan ik altijd weer terugkeren naar mijn laatste plan om er zes appartementen voor mensen met een beperking in te realiseren.

Belangrijk is in elk geval dat de renovatie alvast van start gaat. De invulling is van later zorg.'' Willigenburg, die overigens met zijn bedrijf Delfgou een naam heeft opgebouwd als specialist op het gebied van restauratie en herbestemming van zowel rijks- als gemeentelijke monumenten, zegt blij te zijn dat de werkzaamheden van start gaan. ,,Het gaat echt iets moois worden.''

advertentie