De twee dorpen bereiden in het niet zo diepste geheim plannen voor om samen een nieuwe gemeente te vormen. Er is zelfs al een gemeenschappelijke vlag in de maak (zie foto). Niet zo verwonderlijk, als u bedenkt dat beide dorpen de Franse lelie -letterlijk- hoog in het vaandel hebben staan. Het blauw-wit van Scherpenzeel is gecombineerd met de veelkleurigheid van de Voorthuizense versie (geel, blauw, roze en groen). De Franse consul heeft al zijn steun gegeven. Naar een naam voor de nieuwe gemeente wordt nog gezocht. Scherpenhuizen lijkt een voor de hand liggende optie. De nieuwe gemeente schijnt volgens welingelichte bronnen open te staan voor de plaatsing van een standbeeld van ene Lodewijk Napoleon. Windmolens kunnen in de gemeente Barneveld worden geplaatst.

Ondertussen is er een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd met het voorstel om beide dorpen samen te voegen. ,,En voeg ook de provincies Gelderland en Utrecht maar samen´´, staat er in diezelfde brief. ,,Dan hebben ze meer slagkracht.´´ Laatste opmerking is een directe verwijzing naar de argumentatie van de provincie, die betoogt dat Scherpenzeel onvoldoende slagkracht heeft om op de lange termijn zelfstandig te kunnen blijven.

Ondertussen werd op Texel de vlag gehesen voor een fusie die dertig jaar geleden werd aangegaan en in de loop der tijd uitgroeide tot een vlekkeloze samenwerking: het huwelijk tussen de teerbeminde en ondergetekende. Tijdens een etentje met het gezin heb ik mijn kinderen (inclusief aanhang) in een dodelijk vermoeiende speech nog eens uitgelegd wat rijkdom is: het besef dat je een dergelijke mijlpaal mag vieren in de aanwezigheid van elkaar. Op naar de volgende dertig jaar van onafgebroken en eindeloos huwelijksgeluk.

Over mijlpalen gesproken: Gert Broekhuis, die onlangs afscheid nam als voorzitter van het plaatselijke Vier5Mei Comité, vertelde een mooi verhaal over zijn moeder, die bij een zeker jubileum (als zeer trouw lid van deze krant) een taartbon kreeg. Ze belde vervolgens niet één, maar zo ongeveer alle bakkers op met de mededeling dat ze een taart mocht bestellen vanwege haar jubileum bij de krant. Het gevolg: niet alleen mevrouw Broekhuis, maar alle bewoners van Ruimzicht werden getrakteerd op gebak.

Heerlijke actie van deze ouwe snoeperd.

[Erik Roest]