Er was een 1 uur en 40 minuten durende film gemaakt, die in twee delen zou worden vertoond.

[AAN HET WOORD] Veel werk was er verzet door Henk Vermeulen die de opnames gemaakt had in de bibliotheek. Daar waren twaalf Renswoudenaren, in leeftijd variërend van 85 tot 93 jaar, aan het woord gelaten. Jan Stutvoet en Gerda Vermeulen verzorgden de interviews en lieten die senioren het woord doen, hun verhaal vertellen over de Tweede-Wereldoorlog in en om Renswoude. In de film vertelden zij hun persoonlijke ervaringen.

[INDRUKWEKKEND] ,,Als Historische vereniging Oud- Renswoude zijn we nog steeds erg blij met die twaalf senioren die hun verhaal hebben gedaan", legt voorzitter Dikkie van den Brandhof uit. Wanneer de film gedraaid kan worden is nog niet bekend, misschien volgend jaar als opnieuw de bevrijding wordt herdacht. Het is een indrukwekkende film, die Dikkie en haar bestuursleden inmiddels al gezien hebben.

[KNOOP DOORGEHAKT] De start van 75 jaar bevrijding van Renswoude zou tijdens de jaarvergadering van Oud-Renswoude op 13 maart gestalte krijgen. Maar, vertelt Van den Brandhof: ,,Ik werd gebeld door een bestuurslid met de vraag, wat doen we? Het raakte allemaal ineens in een stroomversnelling en we hadden maar weinig tijd. Ik heb nog contact gehad met de burgemeester, maar we hebben donderdags de knoop snel doorgehakt, nee, geen vergadering en dus ook geen film".

,,Vergeet niet dat onze doelgroep vooral uit senioren bestaat. Er zal maar iemand ziek worden. Dat wil je toch niet op je geweten hebben", zegt Van den Brandhof.

De Werkgroep 75 jaar Bevrijding werd ingelicht en begreep de beslissing. Er komt voorlopig geen filmvertoning over de periode van de mobilisatie tot de bevrijding in Renswoude.