Tijdens de zomervakantie was de Oudheidkamer vaak enkele malen extra open en werden vaak ook gelijktijdig rondleidingen gegeven door de Koepelkerk van Renswoude. Dit speciaal voor vakantiegangers en passanten die even een kijkje wilde nemen.

[GEZONDHEID] Door de beperkingen rond het coronavirus kan dat dit jaar niet. De Oudheidkamer gaat dit jaar namelijk helemaal niet meer open, zo verzekert Dikkie van den Brandhof, voorzitter van Oud- Renswoude.

Als Van den Brandhof gevraagd wordt waarom de Oudheidkamer gesloten blijft, is haar reactie: ,,We hebben als bestuur hierover contact gehad met de burgemeester en uiteindelijk besloten om de Oudheidkamer dicht te houden”.

Voor die beslissing zijn er meerdere overwegingen, aldus Dikkie. Ze wijst in dit verband op zaken als de gezondheid van de eigen vrijwilligers, ,,die staat voorop en dus willen we elk risico vermijden. We hebben nog steeds te maken met een onzekere situatie en weten ook niet hoe het virus zich zal ontwikkelen''.

[BEREIKBAAR] ,,Vergeet niet, onze Oudheidkamer is niet zo groot, kunnen voldoen aan de gestelde corona-maatregelen is best lastig, denk bijvoorbeeld aan de anderhalvemeter-maatregel. Daarnaast wordt er in de zomerperiode ook met enige regelmaat gewerkt aan de reconstructie van de Dorpsstraat en zal de Oudheidkamer soms moeilijk of mogelijk helemaal niet bereikbaar zijn. Ze wijst er meteen op dat ook de rondleidingen door de Koepelkerk, die jaarlijks toch best heel wat belangstellenden trokken, ook niet zal doorgaan.

De Oudheidkamer werd in 2018 officieel geopend, nadat ruimteproblemen bij de gemeente het verzoek deed ontstaan om uit te zien naar ruimte elders. De Oudheidkamer, in een zo karakteristiek monumentaal pand, tegenover het kasteelbos en Kasteel Renswoude was voor de historische vereniging een uitkomst. Inmiddels hebben er al heel wat bezoekers een kijkje genomen, zowel inwoners als vakantiegangers en toevallige voorbijgangers. Hun reacties waren enthousiast.

[75 JAAR BEVRIJDING] De voorzitter van Oud-Renswoude heeft ook positief nieuws over de activiteiten in het nieuwe jaar 2021. ,,In het voorjaar van 2021 willen we als historische vereniging dan toch de aftrap geven van 75 jaar bevrijding + 1, omdat dit jaar de corona-maatregelen het ons niet mogelijk hebben gemaakt om onze speciaal vervaardigde film, met daarin de oorlogsherinneringen van twaalf senioren uit Renswoude, te vertonen. In die film doen zij ieder op hun eigen wijze hun verhaal over de oorlogsjaren en de manier waarop ze die tijd beleefd hebben”.

[OPENHARTIG] Dikkie van den Brandhof is van mening dat het een hele waardevolle film is voor zowel de vereniging als voor het dorp, omdat de geïnterviewde senioren er openhartig in aan het woord komen.

Ze hoopt ook dat het dan mogelijk is dat het programma, dat door de werkgroep van de gemeente 75 jaar Bevrijding alsnog uitgevoerd kan worden. Van den Brandhof: ,,Dat zou toch wel zo leuk zijn”.

Na de zomer gaat het bestuur van Oud- Renswoude bekijken wanneer de jaarvergadering die voor 13 maart gepland stond gehouden kan worden. Waarschijnlijk op een datum in het najaar.

De leden van de historische vereniging zullen daarover nog nader geïnformeerd worden.

Adriaan Hosang
Foto: Adriaan Hosang
Boven tref je naast mutsen ook tal van andere attributen aan.
Adriaan Hosang
Foto: Adriaan Hosang
De voordeur van de Oudheidkamer blijft dit jaar dicht.