De eerste 'halte' van de VIP- bus was Renswoude. Wethouder Sander van 't Foort won deze aftrap door tijdens het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op de bestuurdersstoel plaats te nemen en zijn visie op de toekomst voor Renswoude te delen.

[EITJE TIKKEN] Even na acht uur zijn alle zitplaatsen in de bus bezet. Er worden eitjes gebakken, er wordt koffie en thee gezet en er zijn broodjes. Het 'Eitje tikken' met wethouder Sander van 't Foort kan beginnen.

Belangstellenden konden zich laten inspireren door duurzame ideeën uit andere plekken van de wereld: ,,Trek eens een duurzame snack uit de automaat. Kom inspiratie snuiven zoals je niet eerder hebt gedaan en ontdek hoe makkelijk en leuk het is direct te verduurzamen als je hoort over 'Verborgen Impact'.'' De wethouder ging in gesprek met bestuurders, ondernemers en agrariërs over de uitdagingen, (persoonlijk) drijfveren, blikken op de toekomst en mogelijkheden om in actie te komen. Ook inwoners waren van de partij.

[MORGEN IS VANDAAG] Guido van den Ende leidde de discussie en werd daarbij ter zijde gestaan door Dennis Nolte.

De discussie kwam al snel op gang. Er werd gesproken over de vraag wat de ideale bestemming is voor Renswoude. ,,Welke stappen zijn nodig over drie maanden?" Er is haast geboden, want ,,Morgen is vandaag", aldus Guido van den Ende. Wil je grote vraagstukken in beweging brengen, dan moet de blik op de toekomst gericht zijn.

Dennis Nolte: ,,Door overheden, inwoners en ondernemers samen mee op reis te nemen in de vraagstukken van de toekomst komen projecten in de volgende versnelling. In je eentje reis je snel, samen kom je verder. In de VIP-bus kan je letterlijk proeven aan de toekomst, ontmoet je anderen die je verder kunnen helpen en stap je vervolgens de bus uit met je eigen Blik op de Toekomst, met je volgende stap. Je eigen blik op de toekomst krijg je mee naar huis en die is beperkt houdbaar. Na drie maanden wordt deze weer geopend om met elkaar terug te blikken en elkaar te helpen. Verduurzamen wordt vaak als streng ervaren, wij maken er liever een inspirerend avontuur van".

[WIE BETAALT] Gevraagd werd hoe men dacht één en ander te kunnen realiseren en betalen. Direct was de vraag: wie betaalt de kosten? Zo werden mensen in de VIP-bus aan het denken gezet, was er overleg, een levendige discussie.

In de bus werd opgemerkt dat mensen zich meer bewust moeten zijn van wat ze doen, wat ze gebruiken. Hoe motiveer je mensen om dingen te veranderen, minder energieverbruik, minder vlees eten.

Opgemerkt werd dat de gemeente als spil kon fungeren bij het bereiken van energiedoelen. ,,Maar'', was de vraag, ,,hoe krijgen we dat samen voor elkaar? Hoe bereik je mensen?".

De overheid moest stimulerend zijn, maar inwoners moesten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. De burger regelmatig informeren, bewust maken van de noodzaak, waren zaken die aan bod kwamen. Grote vraag was ook ,,Wat gaat het ons kosten?".

Tijdens de discussie werd gepleit voor schoon water, schone lucht en minder stikstofgebruik. Een discussie die nog lang niet ten einde is.

Adriaan Hosang
Foto: Adriaan Hosang
Rechts wethouder Sander van 't Foort in discussie met één van de VIP-busreizigers.
Adriaan Hosang
Foto: Adriaan Hosang
Tijdens het ontbijt met wethouder Sander van 't Foort stond duurzaamheid centraal.
Adriaan Hosang
Foto: Adriaan Hosang
Er ontstond al snel een levendige discussie.