Janneke Hek

Op straat is de gemiddelde leeftijd flink gedaald. Ouderen en bejaarde inwoners van Scherpenzeel blijven zoveel mogelijk thuis. Initiatieven om voor hen boodschappen te halen, kleurplaten te bezorgen of even te zwaaien voor het raam, laten zien waar het dorp groot in kan zijn.

Chantal Munoz van TUI at Home Scherpenzeel heeft hectische weken achter de rug. ,,Op zaterdag 14 maart barstte het los. Mails en telefoontjes van klanten. Of hun reis nog door kon gaan? Ik weet als zelfstandig adviseur hoeveel mijn klanten zich verheugden op hun reis. Dan kun je extra je service laten zien door het voor hen zo goed mogelijk om te boeken. En wanneer het reizen weer op gang komt, zullen mijn klanten vast met open armen ontvangen worden door de vakantielanden. Gelukkig wordt er alweer geboekt voor de Kerst en grotere reizen in 2021. Zo is er toch wat om naar uit te kijken nu het reizen even niet gaat", aldus Munoz.

[BETALEN MET TIKKIE] In Scherpenzeel is een aantal winkels gesloten in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond het coronavirus. Zo sloot herenmodezaak Homme & Home de deuren. ,,Op maandag 16 maart zijn wij dichtgegaan, maar iedereen kan via Facebook en Instagram onze artikelen en outfits blijven zien. Wij kunnen ze langs brengen of opsturen, indien gewenst. Ook kun je je op onze website aanmelden voor een 'persoonlijke box'. Na een kort telefoongesprek brengen we dan een volle tas langs. Wat je wil houden, hang je in de kast en de rest halen wij weer op. Betaling kan via een Tikkie", vertelt Mirjan van Silfhout.

De Kast Mode & Meer koos voor aangepaste openingstijden. Zo zijn zij van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Kapsalons besloten, op een enkeling na, dat het knippen of föhnen van klanten vanaf anderhalve meter niet veilig of haalbaar is. Ook zij worden creatief. Klanten met 'uitgroei' kunnen bij bijvoorbeeld Kapsalon La Kim een pakket bestellen om thuis de gewenste haarkleur te creëren.

Vakfotografie Westerduin heeft de winkel ook moeten sluiten. Via de online printservice is het afdrukken van foto's nog steeds mogelijk. Pasfoto's maken, kan op afspraak. ,,Iets minder gezellig, maar ons enthousiasme is er niet minder om. Houd onze sociale media in de gaten voor corona-proof-acties", aldus Arjan Westerduin.

Bij Boetiek Miss Janet heeft Janet het 'wisselend druk'. ,,Mensen komen nu wat meer knutseldingen halen, zoals diamond painting. Ze zitten meer thuis en ook voor kinderen is het fijn om creatief bezig te zijn. Al is het afstand houden in de winkel soms nog even zoeken. Als ik mensen erop wijs, hoor ik: 'O ja, sorry, afstand houden'. Ik zou het erg vinden om zelf iemand te besmetten. Daarom houd ik me aan alle voorschriften." Ze heeft zojuist een nieuwe voorraad besteld. ,,Veel mensen bellen me of ik nog open ben. Zolang het kan, blijf ik open", stelt ze haar klanten gerust.

Bij onder meer de Kromme Hoek staan iedere dag diverse tassen met vers bereide maaltijden om afgehaald te worden. Op Facebook verschijnen regelmatig foto's van diners die afgehaald zijn bij Scherpenzeelse horecagelegenheden. Ook hier wordt goed op de veiligheid gelet en moet je zoveel mogelijk contactloos betalen.

[BURGEMEESTER DEED MEE] JOS Scherpenzeel heeft voor de kinderen en jongeren iedere dag een challenge. Een sportieve of educatieve opdracht, waarbij gevraagd wordt om dit te filmen en te posten. Zelfs burgemeester Harry de Vries deed mee, tot groot plezier van Huub van Amersfoort en Daan Smits van JOS Scherpenzeel.

De bibliotheek van Scherpenzeel is ook gesloten. Zij wijst haar abonnees op het online lezen en beluisteren van boeken. Leden van Seniorweb kunnen wel online een cursus volgen om digitaal vaardiger te worden. Ook de Speelotheek moest haar deuren sluiten. Zo kunnen de leners nog even wat langer genieten van het geleende speelgoed.

Janneke Hek
Foto: Janneke Hek
Eten afhalen bij de plaatselijke horeca is in trek.