Natuurlijk spreekt Schefczyk van een ‘zuur gevoel’. ,,We hadden met Scherpenzeel dolgraag de stap naar de hoofdklasse gemaakt. Bovendien zaten we nog in het bekertoernooi. Een regeling zoals in België, waar de koploper promoveert en er geen degradanten zijn, dat zagen we natuurlijk wel zitten.” 

Aan de andere kant weet Schefczyk dat het ‘maar’ voetbal is. ,,Je moet alles in het perspectief van corona zien. Mensen worden ziek en overlijden. Anderen kunnen niet meer op bezoek bij hun kwetsbare ouders, de mensen in de zorg gaan tot het uiterste voor ons; dit is groter dan amateursport. Voor elke beslissing die de KNVB genomen had, had ik begrip getoond.”

Competitiegenoot Woudenberg in de eerste klasse A had zich na de winterstop opgewerkt van de veertiende naar de twaalfde plaats. ,,Het klinkt gek, maar ik heb de afgelopen weken weleens gedacht dat die terreinwinst ons zou kunnen redden met het oog op de KNVB-beslissing die eraan zat te komen. Dat blijkt nu niet het geval, ongeacht de plek blijf je nog een jaar eersteklasser. Dat voelt vreemd aan, maar ik ben er ook wel blij mee”, vindt Jeroen Peters.

De coach uit Leusden beseft dat het seizoen erop zit. ,,Het is goed dat iedereen nu weet waar-ie aan toe is. Daarnaast is het gewoon een goede beslissing. Gezondheid gaat voor. Ook ziet het er naar uit dat het einde van de coronacrisis helaas nog lang niet in zicht is.”

[GEEN PIJN] In de tweede klasse G komen Renswoude en Valleivogels uit. Beide clubs maken deel uit van de brede middenmoot. ,,Voor ons maakt deze beslissing in sportief opzicht weinig uit”, reageert Rob van den Broek. De coach van de Vogels wijst op de ploegen die in de race zijn voor de titel of lijfsbehoud. ,,Ik kan mij voorstellen dat het gevoel anders is als je in die uitgangspositie verkeert, maar wij hebben hier geen pijn aan. Wat voor ons vooral vervelend is, is dat we niet goed weten wanneer en hoe wij afscheid kunnen nemen van belangrijke spelers als ‘Bobo’ (Robert van den Broek, red.), Ronnie van Essen en Sven Hardeman. Daarnaast hebben we in de staf ook wat wijzigingen. Maar dat komt later wel. Er zijn veel belangrijkere zaken.”

Jan van den Heuvel, trainer van Renswoude, wijst ook op het perspectief. ,,Ik moet zeggen dat ik dit wel aan zag komen, het uitspelen van de competitie was onmogelijk.” Hij maakt ook de vergelijking met topsport. Eerder werden de Olympische Spelen, het EK voetbal en tal van andere grote wedstrijden uitgesteld. ,,En dan moeten wij 2G in Oost uit willen spelen? Dat zou raar aanvoelen. Corona is veel groter dan voetbal, groter dan sport. Ik sta hier volledig achter.”

Het betekent dat Van den Heuvel ook zijn laatste wedstrijd als trainer van de Kraaien achter de rug heeft. ,,Nadat in de winter duidelijk werd dat het na dit seizoen einde contract zou zijn, wilde ik graag door de voordeur vertrekken. Dat gaat lukken. We hebben een fantastische serie neergezet, zijn ongeslagen gebleven na de winterstop. Ik vertrek, hoe raar de situatie ook is, met het hoofd omhoog.”