Edward Doelman

De korfbaljeugdleden tot 12 jaar stapten afgelopen woensdag eindelijk weer het kunstgras op. Dat deden ze via de ingang nabij sporthal De Camp, aangezien de korfbalclub sportpark De Grift deelt met de voetbalvereniging en onderling contact met het oog op verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt voorkomen. Daarnaast waren er – zoals bij elke club – nog tal van voorzorgsmaatregelen. Zo mogen ouders de verrichtingen van hun kroost niet zien, is handen wassen het devies en nemen alle kinderen hun eigen bidon mee om uit te drinken. Ook het omkleden en douchen moet thuis plaatsvinden.

,,Vooraf hebben we nauw overleg gehad met de gemeente, de sportbuurtcoaches en de andere sportverenigingen uit Woudenberg. We moeten zorgvuldig te werk gaan”, benadrukt Sylvia van Waveren. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen er alsnog lastige kwesties opdoemen. Want wat doe je als een kind hoognodig moet plassen, terwijl de toiletruimte niet gebruikt mag worden? ,,Natuurlijk adviseren we kinderen om thuis al naar de wc te gaan, maar als er iemand écht moet, dan mogen ze toch maar naar de wc. Het zijn kinderen, hé? Die voelen dat niet altijd aankomen. Maar gelukkig denken ouders heel goed mee. Zij zijn ook blij dat er weer getraind kan worden.”

Deze week hervatten ook de jeugdleden van 13 tot en met 18 jaar de veldtrainingen bij KV Woudenberg. ,,We wilden het eerst voor de jongste kinderen goed op poten zetten. Nu is de volgende groep aan de beurt. Ook dat gaat ongetwijfeld weer een hoop blije gezichten opleveren”, verwacht Van Waveren.

[GELIJK BEGONNEN] Ook bij hockeyvereniging De Holestick in Scherpenzeel is het enthousiasme groot. ,,Normaal gesproken wordt in de schoolvakanties niet getraind, maar omdat iedereen graag weer aan de slag wilde en degenen met vakantieplannen ook thuis zijn gebleven, hebben we besloten om gelijk weer op 29 april te beginnen”, vertelt Jacco Veldhuizen, bestuurslid en hoofd van de technische commissie.

Uiteraard gold wel één belangrijke voorwaarde: dat kon alleen als aan alle coronarichtlijnen kon worden voldaan. ,,We hebben daarvoor uiteraard contact gelegd met de gemeente Scherpenzeel en een protocol opgesteld”, vervolgt Veldhuizen. ,, Het clubhuis blijft gesloten, ouders wordt verzocht niet langs de lijn te staan en de afgelopen dagen hebben we als waarnemers kunnen zien dat de regels bijzonder goed nageleefd worden. Als club zijn we blij dat we het verenigingsleven, weliswaar in beperkte mate, hebben kunnen hervatten. Uiteraard zijn onze jeugdleden ook erg enthousiast.”

Ook op de tennisbanen van Dicke Rijst (Renswoude) en ’t Schilt (Woudenberg) worden sinds woensdag weer ballen geslagen. Hoewel tennis een sport is waar de noodzakelijke anderhalve meter afstand relatief eenvoudig kan worden gehandhaafd, mogen alleen de kinderen de baan op. Ongetwijfeld zullen de volwassen tennissers hopen dat zij ook snel weer hun fore- of backhand kunnen etaleren.

[BEACHVELD] Voor binnensporten als volleybal en gymnastiek is het nog even afwachten. Jos van der Lee, voorzitter van volleybalvereniging Woudenberg, bevestigt dat er in de loop van de week een overleg staat gepland met de gemeente Woudenberg om de sportmogelijkheden te verkennen. Wat collega-voorzitter Sylvia van Waveren betreft, staat de korfbalvereniging sowieso open voor samenwerking. ,,We hebben een beachkorfbalveld, waar natuurlijk ook op een vrije avond ook beachvolleybal gespeeld kan worden. Ook zou Longa misschien de gymtoestellen buiten kunnen zetten”, oppert ze.

Nikki Versteeg van gymnastiekvereniging Longa laat weten dat de lessen in De Camp nog stil liggen. ,,Een grote teleurstelling voor alle leden en trainers van de club, die dit jaar de negentigste verjaardag zou vieren. Voor juni stond er een grote jubileumshow op de planning, maar helaas kan dit niet doorgaan.” Maar de club laat het er niet bij zitten: met challenges en online trainingen worden er toch nog pittige programma’s met kracht, lenigheid, conditie en basisoefeningen afgewerkt. ,,Het maakt ons ontzettend trots om te zien hoe hard de meiden werken”, laat Versteeg namens de trainsters weten.

[VOETBAL] Voor de jeugdvoetballers van Valleivogels, Scherpenzeel, Renswoude en Woudenberg rolt de bal eveneens weer. ,,We zijn ontzettend blij dat we de wei weer in kunnen. Onze jeugdcoördinator Jan de Haan heeft hier een grote rol in gespeeld”, laat clubvoorzitter Gijs van den Broek namens VV Scherpenzeel weten.

Michel van Raaij, preses van VV Woudenberg, is ook opgetogen. ,,Ik heb blije gezichten gezien, van klein tot groot. Ook het wisselen tussen de verschillende leeftijdsgroepen verloopt soepel. Iedereen houdt zich uitstekend aan alle richtlijnen.” Wel was er voor een enkele junior vervelend nieuws: in de JO19-categorie spelen ook voetballers die 19 jaar oud zijn, terwijl het RIVM de leeftijdsgrens op 18 jaar heeft bepaald. ,,Het gaat soms om het leeftijdsverschil van één maand. Maar die jongens mogen helaas niet meetrainen”, geeft Van Raaij aan. ,,Dat is heel zuur voor die jongens, maar wij houden ons aan die richtlijn.”

KV Woudenberg
Foto: KV Woudenberg
De korfballers van Woudenberg trainen op de afronding.