Maanden is er gewerkt aan een crossbaan waar kinderen tussen de vier en twaalf jaar welkom zijn. Mits ze op een crossfiets of mountainbike rijden en een helm dragen.

Er was tot op heden geen goede locatie in Scherpenzeel waar kinderen op die manier kunnen fietsen. In samenwerking met de gemeente Scherpenzeel en meer dan tien sponsoren, waaronder bikepark-bouwer Track &Trails en fiets- en tourclub Het Scherpewoud, is de baan gerealiseerd.

[HELM VERPLICHT] Frank van Engelenhoven is initiatiefnemer van het bikepark. Hij is zelf een verwoed fietser en heeft ook zijn zoontje aangestoken met het 'fietsvirus'. ,,Hij heeft de baan al uitgeprobeerd”, lacht hij.

Van Engelenhoven legt uit: ,,De baan bestaat uit hoogteverschillen, scherpe bochten en uitdagende trajecten. Je kunt kiezen voor een route met en zonder hindernissen. De bedoeling is dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor hun kinderen die de baan opgaan, er is geen begeleiding of toezicht aanwezig. Ook is het dragen van een helm verplicht en er mogen geen stadsfietsen of motorfietsen op de crossbaan rijden”.

De opening krijgt een feestelijk karakter door een ontvangst met limonade om 16.00 uur. Om 16.15 opent de wethouder het park officieel en vanaf 17.00 uur kunnen de kinderen de baan uitproberen en krijgen ze een ijsje van de organisatie. Ook worden er komende week op alle scholen kleurplaten verspreid. De winnaars van de kleurwedstrijd worden op 10 juli bekend gemaakt. Wielrenner Lars van der Haar is bij de opening aanwezig.

[CLINIC] Op woensdagmiddag 15 juli en op 25 augustus wordt er waarschijnlijk een clinic georganiseerd. Meer details zullen bekend gemaakt worden via de Facebook-pagina van KidsCross. Online inschrijven is verplicht en er wordt een eigen bijdrage van rond de vijf euro gevraagd. ,,Deze clinics zijn bedoeld om de vaardigheden te verbeteren. Dat komt ten goede van de veiligheid, want die staat zeker voorop. Het gaat niet alleen om plezier in fietsen, maar ook om het op een veilige manier gebruikmaken van de crossbaan”, benadrukt Van Engelenhoven.

[TOETS DOORSTAAN] Het aanleggen van de baan liep door de coronacrisis wat vertraging op. En ook de certificering van het park kostte extra tijd. ,,Er is gescreend op veiligheid en we hebben de toets doorstaan.” Er is een extra hek geplaatst om het bikepark af te scheiden van de kabelbaan, dat was één van de verbeterpunten om de certificering rond te krijgen. Ook werd er in de afgelopen weken al meerdere keren ‘stiekem’ gefietst op de baan.

Op de Facebook-pagina Kidscross en op www.kidscross.nl is actuele informatie te vinden, net als de huisregels van het bikepark. Zo is er geen toegang tussen zonsondergang en zonsopkomst, wordt aangeraden vooraf de technische elementen te bestuderen en deugdelijke bescherming te dragen. ,,Fiets altijd samen, nooit alleen en fiets alleen in de aangegeven richting.''