Hans Cleton in een typische karate-houding in zijn dojo (trainingszaal) aan de Holleweg 16.
Hans Cleton in een typische karate-houding in zijn dojo (trainingszaal) aan de Holleweg 16. Janneke Hek

‘Door de zoomlessen konden we ook meedoen met lessen in Okinawa’

23 mei 2021 om 06:33 Vechtsporten

SCHERPENZEEL Hans Cleton van Karate-Do International is blij dat hij weer fysiek les mag geven.

Na een maandenlange sluiting, waarbij de lessen doorgingen maar dan online, mag er meer. ,,Woensdagavond waren de kinderen er voor het eerst en ze waren uitgelaten. Zo enthousiast om weer karate te kunnen beoefenen. De zoomlessen gingen op zich prima. We waren blij dat de mogelijkheid er was. Maar er gaat niks boven het echte, ‘real life’ werk”.

STRIKTE REGELS Aan de opening zijn strikte regels verbonden. Zo mogen de volwassenen in duo’s van twee personen met hun trainer aan de slag. ,,We hebben onze dojo opgesplitst om veilig te kunnen sporten met meerdere duo’s. Iedereen komt afzonderlijk binnen, want er mag niet gemixt worden. We zijn met drie leraren aanwezig om zes sporters te begeleiden. We waren deze werkwijze al gewend van de vorige keer dat we na een sluiting weer open mochten”.

De dojo (trainingszaal) is voorzien van camera’s en een zoomscherm, waardoor ook leden van de karateschool die liever thuis sporten, kunnen meedoen. Er is zelfs een student die in Ierland woont en op deze manier toch iedere week meedoet met de les. Door de digitale mogelijkheden is de wereld dichterbij gekomen, merkt Cleton op. ,,Door de zoomlessen konden we ook meedoen met lessen in Okinawa, in Japan, waardoor we met allerlei nationaliteiten kunnen sporten. Dat heeft corona ons ook gebracht, wat mij betreft. Ik zag mijn eigen leraar meestal maar drie keer per jaar, nu trainen we wekelijks samen via online lessen”.

AANGEKLEDE BEZEMSTEEL Als Cleton of zijn collega’s online lesgaven, werkte hij met ‘meneer corona’, een aangeklede bezemsteel. ,,Bij karate heb je een maatje nodig om mee te sparren. Dat werd voor mij deze meneer corona”, lacht hij. Naast de online lessen heeft Cleton niet stil gezeten de afgelopen maanden. Hij werkte met een andere karateleraar aan het updaten van een boek over karate. ,,Dat is binnenkort af”.

Ook is er door een bekende trainer in de karatewereld een internationale lerarenopleiding gestart in Israël. ,,Deze man was decaan op een sportuniversiteit. Hij heeft het voor elkaar gekregen om deze lerarenopleiding op te zetten. Hierbij worden leraren bijgeschoold in allerlei martial arts, waaronder karate. Vanuit Nederland doen zeven leraren mee. ,,Op deze manier wordt er gewerkt aan de kwaliteit van lesgeven. Daar hebben ook onze leden van de karateschool baat bij”.

Tijdens de corona-sluiting zijn er bijna geen mensen afgehaakt bij de karateschool. Er waren zelfs aanvragen voor proeflessen voor potentiële, nieuwe leden. De leeftijdsgrens is vanaf 6 jaar. Er zijn verschillende groepen die qua leeftijd opgedeeld zijn. Nieuwe leden zijn welkom bij Karate-Do International. ,,Neem gerust contact op voor een proefles. Er zijn meerdere momenten per week lessen voor kinderen, jeugd en volwassenen. Na de zomer start een groep voor 11- tot 15-jarigen”, nodigt Cleton uit.

advertentie
advertentie