'Inhoud petitie Hens klopt niet'

21 oktober 2019 om 10:00

Exploitant weerlegt vrees aantasting natuur

Joke van der Heide

WOUDENBERG De exploitant Martien van de Lagemaat en zijn vrouw herkennen de bezorgdheid van de ruim 1.600 ondertekenaars van de petitie Henschoterminder. Want juist die bezorgdheid over het voortbestaan van het Henschotermeer als recreatiegebied in de natuur was de belangrijkste reden om de exploitatie te gaan doen, zo laten ze weten in een reactie op de petitie.

Zij herkennen zich echter niet in de inhoud van de petitie, die lijkt weer te geven dat de plannen voor de recreatieve uitbreiding het Henschotermeer geweld aandoen en zo verstrekkend zijn dat de natuur en rust niet op waarde worden geschat. ,,De wijze waarop wij de plannen vormgeven en bespreken met betrokken en kundige partijen bewijst het tegendeel. Het is juist onze motivatie en ons verlangen om in de exploitatie de natuurlijke schoonheid van het Henschotermeer zoveel mogelijk te bewaren", legt Van de Lagemaat uit. Zo vertelt hij dat er samen met de YMCA in alle plannen en ontwikkelingen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de omgeving. Er heeft een uitgebreid natuuronderzoek plaatsgevonden naar een passende locatie voor de YMCA. Door de aanwezigheid van dassen is de locatie daarom verplaatst.

De resultaten hebben er ook toe geleid dat gekozen is om de plannen te wijzigen. Zo komen de 84 recreatiestandplaatsen in de NNN (het Natuur Netwerk Nederland) te vervallen en is het aantal van 72 geplande bijzondere verblijfseenheden teruggebracht naar 25. Om te benadrukken dat er tijdens de tweede informatieronde op 18 juni wel degelijk geluisterd is naar de ontvangen reacties, vertelt Van de Lagemaat dat de camperplaatsen, indien mogelijk, naar het entreegebied worden verplaatst. Dat geldt ook voor de bijzondere verhuureenheden.

p 3