Op donderdag 7 november vindt in de Camp
de Dag van de Mantelzorg plaats.
Op donderdag 7 november vindt in de Camp de Dag van de Mantelzorg plaats. De Kleine Schans

'Waardering voor mantelzorgers'

16 oktober 2019 om 10:44

Dag van de Mantelzorg
op 7 november
in de Camp

WOUDENBERG Zaterdag 10 november is het de Landelijke Dag van de Mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg Woudenberg viert dit op donderdag 7 november in de Camp. Op die dag organiseert het steunpunt met tal van andere organisaties van 14.00 tot 17.00 uur een informatiemarkt. Steunpunt Mantelzorg wil op die dag mantelzorgers een hart onder de riem steken door middel van een gezellig samen-zijn en een attentie.

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je (hebt) in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms ook verpleegkundige handelingen. Het is lang niet altijd makkelijk, ook al doe je het uit liefde. Vaak begint mantelzorg met een paar uurtjes. Maar soms worden die uren steeds meer. Dat sluipt erin, omdat je een band met iemand hebt. ,,Mantelzorg is niet vanzelfsprekend'', aldus de organisatoren van de Dag van de Mantelzorg, ,,dus laten we samen er een mooie dag van maken.''

VEEL RESPECT Judith de Boer en Esther Al Hassany, medewerkers van het steunpunt, kijken met veel respect naar de houding en het werk van mantelzorgers. Ze zeggen hierover: ,,We vinden het prachtig wat ze doen en we willen laten zien dat we dat waarderen. Veel mensen zeggen dat het vanzelfsprekend is dat je mantelzorger bent voor je partner, want in een huwelijk zorg je voor elkaar. Maar dat is soms best zwaar'', geven ze aan. ,,Het is mooi te zien dat ondanks dat een partner verandert, de mantelzorger ervoor kiest om de ander te blijven zien zoals hij of zij was en de goede herinneringen blijft benoemen. Door het werk dat mantelzorgers verrichten kunnen mensen langer in hun vertrouwde omgeving blijven met hun netwerk om zich heen. Dus op donderdag 7 november gaat even alle aandacht naar de mantelzorgers. Kom dus vooral naar de Camp, want het is je gegund.”

JONGE MANTELZORGERS Er is tijdens de informatiemarkt ook speciale aandacht voor jonge mantelzorgers. Dit zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een ouder, broer, zus, opa of oma die langdurig ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Natuurlijk willen we ook deze mantelzorgers graag erkennen en waarderen. Jeugdpunt is aanwezig in de Camp en gaan graag met jongeren in gesprek.

VOORWAARDEN Iedereen die dit jaar langer dan drie aaneengesloten maanden en voor tenminste acht uur per week intensief zorgt voor een familielid, of bekende die in Woudenberg woont - of dat nu thuis is of in een instelling - komt in aanmerking voor een attentie. Voorwaarde is dat de mantelzorger geen vergoeding voor de geboden zorg heeft ontvangen en elke zorgvrager in Woudenberg kan maximaal één mantelzorger voordragen voor de mantelzorgwaardering.