Titia Cnossen legde met Johan de Kruijff een krans bij het monument.
Titia Cnossen legde met Johan de Kruijff een krans bij het monument. Gemeente Woudenberg

Woudenberg herdenkt gefusilleerden

21 oktober 2019 om 14:43

'Gesneuvelden gaven leven in strijd tegen de bezetters'

WOUDENBERG Rondom het herdenkingsmonument bij Den Treek Henschoten werd woensdagochtend herdacht dat op 16 oktober 1942 vijftien Nederlandse mannen werden gefusilleerd als vergeldingsactie in het bos Den Treek-Henschoten. 77 jaar later verzamelden tientallen mensen zich rondom het monument. Nabestaanden en betrokkenen stonden stil bij de gesneuvelden gijzelaars en verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsbijeenkomst wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haren.

Vanuit de gemeente Woudenberg legde burgemeester Titia Cnossen, samen met Oud-Woudenberg-voorzitter Johan de Kruijff, een krans bij het herdenkingsmonument. ,,Het is belangrijk om te beseffen dat de vrijheid waarin wij leven niet vanzelfsprekend is. Dat zoveel mensen hun leven, ook deze vijftien, hebben gegeven in de strijd tegen de bezetter. Dit jaar herdenken we 75 jaar vrijheid en daarbij heeft voor Woudenberg deze herdenking een unieke plaats." Ook Kamp Amersfoort en Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haren legden een krans.

De herdenking werd bijgewoond door nabestaanden, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, leden van de Nationale Reserve, vertegenwoordigers van de Stichtingen Gijzelaars Beekvliet en Haaren en Nationaal Monument Kamp Amersfoort, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Woudenberg en belangstellenden.

De vergeldingsactie gebeurde vlakbij de Pyramide van Austerlitz. Bij deze actie werden drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders omgebracht. De bezetters wilden met gijzelingen Nederlanders ervan weerhouden verzets- en sabotagedaden te plegen. Zo werden er in mei en juli 1942 ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van de katholieke seminaries Beekvliet en Haaren. Velen van hen waren lid van de Nederlandse Unie of hadden zich actief verzet tegen de gelijkschakeling van de Nederlandse vakbeweging in 1940 en 1941. Op 15 augustus 1942 werden er ook gijzelaars gefusilleerd in een bos bij Goirle, als vergelding voor een aanslag op een Wehrmacht-trein in Rotterdam.

Afbeelding