Teleurstelling in het kamp van Set Up'69. De dames wonnen hun laatste competitiewedstrijd, maar verloren het kampioenschap. Guido de Boer

Anticlimax voor dames Set Up'69

22 april 2018 om 12:30 Sport/sport

SCHERPENZEEL In de allerlaatste set van het seizoen bezweek Set Up'69 onder de druk. De Scherpenzeelse volleybaldames hadden een 4-0 overwinning op buurman Renswouw nodig om het kampioenschap binnen te halen, maar bij een 3-0 voorsprong ging het mis. Buurman Renswouw bezorgde met setwinst (3-1) Pegasus de titel. ,,Diep triest", constateerde Daphne Stoffelsen.

Als aanvoerder had zij de ondankbare taak om enkele minuten na de anticlimax tekst en uitleg te geven. Dat niet Set Up, maar Pegasus kampioen was geworden, dat ging er bij haar moeilijk in. ,,Ik vind dat wij de beste ploeg van deze klasse hebben." De cijfers liggen anders. De dames uit Nijmegen promoveren, terwijl Set Up na acht jaar nog steeds wacht op een terugkeer naar de 3e divisie, het niveau dat de volleybalvereniging ambieert.

Aanvankelijk was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Set Up. Nadat de eerste zenuwen van zich af waren gespeeld (8-10), begon het te lopen aan Scherpenzeelse zijde. Met een goede serie aanvallen werd het 16-13 en zonder al te veel zorgen werd de eerste set binnengehaald met 25-21. ,,Dat was lekker en zeker in de tweede en derde set zag je hoe goed wij kunnen volleyballen", analyseerde Stoffelsen. Het tweede bedrijf werd met 25-12 overtuigend binnengehaald. Uitblinker was Laurette Willems. De libero speelde ondanks de druk die op de wedstrijd stond, een uitstekende wedstrijd.

DODE PUNT Set drie had al wat meer voeten in de aarde. Renswouw beet zich vast in de tegenstander en kreeg verdedigend meer vat op hun opponenten. Romee van de Berg hielp Set Up echter over het dode punt heen. De buitenaanvalster sloeg bij een stand van 11-11 meer dan een handvol punten binnen en dat bracht de ploeg van Michiel Bakker weer op het goede spoor. Met 25-18 was het kampioenschap binnen handbereik.

ZEKERHEDEN WEG De laatste set tegen een kwalitatief mindere tegenstander moest een formaliteit zijn. De praktijk was anders. Tot 11-11 ging het gelijk op, maar de spanning werd bij elk punt groter. Het leidde tot onnodige fouten in de passing en verkeerde keuzes. ,,Het moet, het moet; die bal die nu over het net komt, moet je goed verwerken. Dat denk je dan. Normaal gesproken is dat geen probleem, nu zag je die zekerheden wegvallen. Punt na punt zag je dat gebeuren", zegt Stoffelsen. In het restant pakte Set Up nog maar drie puntjes. Met 14-25 bezorgde Renswouw de dames van Pegasus een geweldige avond. De ploeg uit Nijmegen ging uit zijn dak op de tribune van De Breehoek.

NOOIT ZO DICHTBIJ Voor Set Up resten er promotie-degradatiewedstrijden. Via die route kunnen de volleybalsters alsnog de zo vurig gewenste promotie in de wacht slepen. ,,Dit is echt heel, heel jammer. We zijn in de afgelopen seizoenen nog nooit zo dichtbij geweest", baalde Stoffelsen. Maar zij wist ook dat de knop snel om moet. ,,Hier mogen we één avond heel zwaar van balen, maar daarna gaan we ons richten op de pd-wedstrijden."

Dat in de afgelopen seizoenen het in dat toetje al vaker misging, mag volgens Stoffelsen niets uitmaken. ,,Laten we daar dan gelijk maar mee afrekenen, want we kunnen het echt wel. Ons team heeft alle kwaliteiten in huis om te promoveren."

De herkansing wordt zaterdag 28 april in De Meerwaarde in Barneveld afgewerkt. De eerste wedstrijd begint om 11.00 uur.