Scherpenzeel-doelman Daan Schennink. ,,De weg is nog lang, maar ons doel is om kampioen te worden.
Scherpenzeel-doelman Daan Schennink. ,,De weg is nog lang, maar ons doel is om kampioen te worden." Pauw Media

Het grote doel van Daan Schennink is de hoofdklasse

Voetbal

SCHERPENZEEL Hij begon op het tweede plan, maar heeft zich alsnog in de basis geknokt. Morgen wil doelman Daan Schennink met Scherpenzeel de koppositie in de eerste klasse A heroveren. Een zege op concurrent WV-HEDW in Amsterdam volstaat. ,,Ik voel veel vertrouwen."

Edward Doelman

De 28-jarige doelman uit Woudenberg kwam afgelopen zomer over van Sparta Nijkerk, waar hij tweede keus was achter Manuel Hoogewoning. Dat was een nieuwe ervaring voor Schennink, die in de jaren daarvoor een stabiele factor was bij Woudenberg. ,,De spanning en het enthousiasme op een wedstrijddag; je beleeft het als tweede keeper allemaal anders. Als veldspeler weet je dat er een kans bestaat dat je moet invallen, voor een reservedoelman is die kans heel klein. Tot dat besef kwam ik in dat jaartje bij Sparta Nijkerk."

En dus besloot Schennink dat hij na één seizoen op De Ebbenhorst zijn geluk elders wilde beproeven. Zijn oude club Woudenberg klopte bij hem aan, maar ook Scherpenzeel toonde interesse. ,,Terugkeren bij Woudenberg behoorde tot de mogelijkheden, maar een ander avontuur leek mij ook interessant. Het verhaal van Scherpenzeel sprak mij bovendien aan. Het is een gezellige club, dichtbij huis, met de nodige ambities: het plan is om de stap naar de hoofdklasse te zetten."

Op De Bree-Oost had Schennink een valse start. Tijdens de voorbereiding op het huidige seizoen ging hij twee weken op vakantie. ,,Dat klinkt stom natuurlijk, maar die trip had ik al geboekt toen ik nog bij Sparta actief was. Toen duidelijk werd dat ik naar Scherpenzeel zou vertrekken, heb ik nog geprobeerd om die vakantie om te boeken, maar dat lukte niet. Dan weet je dat zo'n voorbereiding heel vervelend af kan lopen, zeker ook omdat Scherpenzeel al een goede keeper had."

De afgelopen seizoenen was Barnevelder Coen Uyterwaal op De Bree-Oost onomstreden onder de lat. Ook de nieuwe coach Jürgen Schefczyk koos voor Uyterwaal. Toch kreeg Schennink zijn kans vanwege een blessure bij zijn concurrent. ,,Dat is mijn geluk geweest, al denk ik dat ik daarna mijn plek wel afgedwongen heb", stelt Schennink, die in zijn eerste drie duels de nul hield. Hierop besloot Schefczyk voorlopig de voorkeur te geven aan Schennink.

Aan die rangorde is ook in de winterstop niet getornd. Schennink toonde in de eerste wedstrijd na de winterstop (1-0 zege op ZOB) opnieuw aan waarom. Met puike reflexen behoedde hij Scherpenzeel in de slotfase voor puntenverlies. ,,Als je ziet dat de ploeg het moeilijk heeft en dan belangrijk bent, dan geeft dat wel een kick."

Terwijl Scherpenzeel met een driepunter begon, verloor naaste concurrent WV-HEDW het eerste duel na de winterstop. Het verschil op de ranglijst slonk daardoor tot slechts één punt achterstand. Morgen staat de topper in 1A op de rol. ,,Een mooie affiche", weet Schennink. ,,De titelstrijd wordt niet beslist, maar wij kunnen WV-HEDW opnieuw een tikkie geven. Dat zou in mentaal opzicht mooi zijn." Maar het grote doel ligt verderop in het seizoen: het is de blauw-witten te doen om de titel. ,,De weg is nog lang, maar ons doel is om kampioen te worden."

advertentie