Peter Walraven krijgt de Koninklijke Onderscheiding opgespeld.
Peter Walraven krijgt de Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Adriaan Hosang

Lintje voor vertrekkende raadsleden Renswoude

Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

RENSWOUDE Burgemeester Petra Doornenbal heeft dinsdagavond de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan de vertrekkende raadsleden Gert van Beek en Peter Walraven. De Koninklijke onderscheidingen werden tijdens het afscheid van de raad uitgereikt omdat deze raadsleden twaalf jaar of langer in de gemeenteraad de belangen van de Renswoudse burgers hebben vertegenwoordigd.

Tijdens een speciale raadsvergadering, dit keer niet in de voor hen vertrouwde raadzaal, maar in Restaurant De Dennen werd dinsdagavond afscheid genomen van maar liefst zes raadsleden, Gert van Beek, Wijnand van Triest, Leen van 't Foort (allen CDA), Peter Walraven (VVD), Hans Overeem (SGP) en David Beeldsnijder (Dorpsbelang
Renswoude).
Burgemeester Petra Doornenbal- van der Vlist opende de raadsvergadering op deze, voor velen toch wel speciale plaats, en verwelkomde de talrijke aanwezigen op de publieke tribune. Ze wees er op dat afscheid genomen werd van zes raadsleden, mensen met soms een flinke staat van dienst. Ze werden bedankt voor hun inzet.

Twee raadsleden werden door de burgemeester extra in het zonnetje gezet vanwege hun verdiensten voor de gemeenten. Zij waren namelijk meer dan twaalf jaar lid van de gemeenteraad van Renswoude geweest en hadden daarnaast ook nog andere functies bekleed.
Als eerste mocht Gert van Beek naar voren komen om zich de Koninklijke onderscheiding op het revers te laten spelden. Van Beek werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Gert van Beek, lid van het CDA, was raadslid vanaf 2006 en werd in 2014 fractievoorzitter van het CDA. Doornenbal: ,,Ik heb de heer Van Beek leren kennen in 2006, toen nog in mijn hoedanigheid als Statenlid. Later toen ik in 2016 burgemeester werd van Renswoude leerde ik
hem vanuit deze rol kennen.´´ Ze noemde Van Beek een nuchter en integer mens. ,,Hij is als fractievoorzitter van het CDA en als voorzitter van de raadscommissie Ruimte en Financiën een belangrijke spil in de Renswoudse politiek. Van Beek deed het raadswerk naast zijn reguliere fulltime baan. De heer Van Beek was in staat om met gepaste afstand het werk van het college te controleren, met een nuchtere blik realistische kaders te stellen en een betrokken volksvertegenwoordiger was. Voor hem stond behalve het belang van de inwoners ook de verstandhouding tussen de raadsleden onderling centraal. Dit had een heel fijne sfeer binnen de gemeenteraad als gevolg".


Vervolgens werd Peter Walraven gevraagd om naar voren te komen. Ook hij kreeg een Koninklijke onderscheiding opgespeld en werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Peter Walraven was vanaf 2002 raadslid voor de VVD en werd in 2013 fractievoorzitter. Burgemeester Doornenbal: "Ik heb de heer Walraven leren kennen in 2016 als fractievoorzitter van de VVD. Hij zorgde voor een constructieve bijdrage in de raad. Als lid van de oppositie had de heer Walraven vaak een cruciale rol, zorgde voor een positief kritische houding die voor goed functionerende raad onmisbaar was. Als raadsvoorstellen goed zijn, beaamt hij dat. Maar als er naar zijn mening teveel haken en ogen aan een voorstel kleven, zal de heer Walraven het zeker verwoorden met de insteek tot een beter resultaat te komen ten behoeve van Renswoude. Een onafhankelijke rol waar een raad niet zonder kan". Vriendelijke woorden waren er ook voor de overige vertrekkende raadsleden, die naast een glas in loodraampje met het gemeentewapen ook een boeket bloemen ontvingen.

Gert van de Beek krijgt de Koninklijke Onderscheiding opgespeld.
advertentie